Updated on august 10, 2020 Csibi Magor povestește pe Facebook cum un profesor din Cluj i-a schimbat viața. L-a scos din extremism.
Csibi Magor: „Am avut mai multe momente în viața mea când am fost „prost”.
(Photo by Tamas Pap on Unsplash)
Când am ajuns la facultate, la Cluj, de exemplu, a trebuit să ne prezentăm în câteva cuvinte la un curs, iar eu am ales să-mi spun numele, ca apoi să spun despre mine că sunt un extremist.
Profesorul din fața mea a zâmbit și în loc să-mi zică că sunt un prost, m-a întrebat despre interesele mele. Eu aveam, tipic tinereții mele, idei naționaliste în cap, dar pe lângă asta îmi plăcea și liberalismul.
Proful mi-a dat o carte intitulat Liberal Nationalism, de la Yuli Tamir. Apoi încă o carte, apoi încă una, până mi-am dat seama că nu sunt extremist, doar un tânăr adult revoltat și dezamăgit de sistemele de reprezentare în acel moment.
Prin citit mi-am dat seama că adevărurile mele absolute sunt niște simplificări copilărești ai unei lumi complexe, menite să-mi reducă anxietatea generată de această complexitate.
De ce vă spun asta?
Că exista posibilitatea ca acel profesor să mă facă ignorant sau prost și foarte probabil asta m-ar fi făcut să îmi întăresc rezistența și să rămân încremenit în ideile mele.
Iar noi, din ce în ce mai mult, tindem să împărțim lumea în oameni deștepți și proști.
Fiecare dintre noi are momente când este “prost” sau mai puțin inspirat. Însă dacă rămânem acolo depinde nu numai de noi, ci și de reacția celor din jur.
Lumea e complicată și e firesc să vrem să simplificăm tot și să colorăm în alb și negru. Însă data viitoare când ai vrea simplifici, făcând pe cineva prost, gândește-te că devii parte din problemă, nu din rezolvare.
Nu împărți lumea. Alege să ai răbdarea și curajul de a dezbate, de a educa și de a fi convins că poate nu deții cheia adevărului absolut.
Mulțumesc lui Levente Salat că m-a ajutat să-mi deschid mintea”.