Updated on iulie 11, 2020 Omul de faceri din Cluj Napoca, Ioan Bene, a fost prins de poliție în Italia. Alături de el a fost prinsă și Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor.
„În această seară, în urma cooperării poliţieneşti internationale, precum şi a bunelor relaţii între ministrul de interne din România şi ministrul de interne din Italia, au fost depistați pe colegii noștri pe teritoriul Italiei doi urmăriți internațional: Alina Bica Mihaela, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizare a infactorilor, fiind condamnată la 4 ani de închisoare, și Bene Ioan, urmărit internațional cu mandat european de arestare, fiind condamnat 6 ani și 2 luni pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri și uz de fals. Cei doi sunt în custodia colegilor din Italia”, a anunțat vineri seara inspectorul-șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu, potrivit digi24.ro.
Omul de afaceri Ioan Bene a fost dat în urmărire la data de 31 ianuarie 2018 după ce s-a sustras încarcerării. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe acesta la 6 ani şi 4 luni închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla.
Existau deja de mai mult timp în presa locală informații că el ar fi în Italia.
Uioreanu a fost acuzat că a pretins de la Ioan Bene, printre alții, suma totală de 300.000 lei, primind în şapte tranşe 278.000 lei. Şeful CJ Cluj trebuia să aloce bani publici „în vederea plăţii contractelor derulate de SCC Napoca SA deţinută de inculpatul Ioan Bene”.
Firma acestuia s-a ocupat de lucrările de modernizare a pistei aeroportului din Cluj-Napoca. Documentele de la dosarul întocmit de procurori arătau că lucrările au fost făcute fără licitaţie. Pentru a acoperi ilegalităţile, a fost organizată totuşi o procedură de licitaţie unde câştigătoare a ieşit compania deţinută de Ioan Bene. Intersant este că, la acel moment, lucrările erau deja încheiatate.
O statistică de anul trecut arăta că fiecare al cincilea condamnat la închisoare nu este, de fapt, după gratii. Datele Poliţiei Române arătau că din cei 4.450 de condamnaţi la închisoare care fug de pedepse, cei mai mulţi erau plecaţi din ţară.