Șeful Terapia Cluj, despre medicamentul folosit de americani contra coronavirus: „Va fi pandemia cel mai ieftin de tratat, un dolar per pacient”

Updated on martie 24, 2020 Donald Trump a cerut medicilor americani să folosească Hidroxiclorochina şi Azitromicina împotriva coronavirusului. Tratamentul a fost aprobat de DA (Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente)

Dragoş Damian, şeful producătorului de medicamente Terapia Cluj, a transmis Ziarului Financiar cam cât ar costa hidroxiclorochina, o substanţă activă pentru medicamente folosite în tratamentul malariei, indicată de câteva studii internaţionale drept un posibil tratament pentru coronavirus.

Șeful Terapia Cluj, despre medicamentul folosit de americani contra coronavirus: „Va fi pandemia cel mai ieftin de tratat, un dolar per pacient” 1

Redăm mai jos calculul şefului Terapia:

Costul materiei prime: 140 $ / kg, din care se fabrică 5.000 tablete de 200 mg

– Doza pentru un pacienţi 2x200mg pe zi timp de şase zile (nu există studii clinice, este vorba de experienţa unui specialist în boli infecţioase, citat de Mediafax – n.red.)

– Dintr-un kilogram se fabrică tratamentul pentru 416 pacienţi – rotunjim la 400 pacienţi

– 1 milion de pacienţi ar avea nevoie de 2.500 kg, adică 342.500 dolari materie primă

– Costul direct este de patru ori costul materiei prime, adică 1,37 mil. dolari – Dacă este adevarat şi studiile clinice o vor confirma, va fi pandemia cel mai ieftin de tratat, cam 1 dolari per pacient”, potrivit lui Dragoş Damian.

– Cloroquina – Costul materiei prime: 25$ / kg, din care se fabrica 4000 tablete de 250mg

– Restul calculului este similar, costul tratamentul este de 4 ori mai mic”.
Dragoş Damian a mai spus că ar putea produce în 2-3 luni medicamentul în fabrica Terapia din Cluj, dacă autorităţile dau aprobările speciale pentru procurarea de materii prime şi dezvoltarea unei formule.

error: Content is protected !!