Român din America: „Sunt in Cluj! Casc ochii peste tot și nu pot să cred cât e de frumos. Acum 5 ani am plecat dintr-un Cluj murdar, blocat, plin de noroi si șanțuri cât Las Vegas. Mă așteptam sa găsesc …mmm …cam la fel. Domnul Emil Boc a răsturnat munții si a transformat Clujul într-un oraș superb. Drumuri ca in Germania, fațade de clădiri refăcute integral, trafic civilizat, PUG si PUZ realizate la mare arta. Supermarketuri si blocuri de apartamente cu …”

Updated on februarie 4, 2020 Cluj Napoca s-a transformat foarte mult în ultimii 10 ani. Orașul a devenit un important centru tehnologic, cultural și științific și atrage laude din toate colțurile lumii. Un pianist român din America a rămas impresionat de transformarea Clujului.

Chiar dacă problemele cu care se confruntă orașul sunt în continuare multe, traficul fiind una dinte principalele dificultăți, progresul este unul evident.

Român din America: „Sunt in Cluj! Casc ochii peste tot și nu pot să cred cât e de frumos. Acum 5 ani am plecat dintr-un Cluj murdar, blocat, plin de noroi si șanțuri cât Las Vegas. Mă așteptam sa găsesc ...mmm ...cam la fel. Domnul Emil Boc a răsturnat munții si a transformat Clujul într-un oraș superb. Drumuri ca in Germania, fațade de clădiri refăcute integral, trafic civilizat, PUG si PUZ realizate la mare arta. Supermarketuri si blocuri de apartamente cu ...” 1

(Photo by Tamas Pap on Unsplash)

Bogdan Ota a scris pe Facebook: „Sunt in Cluj! Casc ochii peste tot si nu pot sa cred cat e de frumos. Acum 5 ani am plecat dintr-un Cluj murdar, blocat, plin de noroi si santuri catre Las Vegas. Ma asteptam sa gasesc …mmm …cam la fel. Domnul Emil Boc a rasturnat muntii si a transformat Clujul intr-un oras superb. Drumuri ca in Germania, fatade de cladiri refacute integral, trafic civilizat, PUG si PUZ realizate la mare arta.

Supermarketuri si blocuri de apartamente cu parkinguri subterane ca la mall, fara cabluri aruncate si insirate de-a valma pe stalpi si basca mai si sorteaza gunoiul reciclabil in 3 categorii. Si o fac astia dom’le, chiar o fac, chiar sorteaza gunoiul.

Ce sa mai spun? Am plecat din Iasi la Cluj. Iasiul este …. ca in Tijuana, Mexic. Oribil. Zona Valea Lupului, Rediu, Breazu e casa langa bloc langa duplex langa cotet de purcel si 2 gaini langa BMW X6 parcat sub un copac care sta sa cada peste alta casa de care un “dezvoltator” cu viziune a lipit inca un bloc de 6 etaje fara lift. Traficul e oribil, nici in Sicilia nu am auzit atatea claxoane si n-am vazut atatea degete mijlocii prin geamurile masinilor aratate cu drag altor participanti la trafic. Pe drumurile din Iasi am aflat in sfarsit din cate elemente e construita suspensia masinii tatalui meu. Stalpii din Iasi in schimb sunt cei mai buni: sustin cel putin 5-600kg de cabluri de internet, telefonie etc si rezista la impact cu autoturismele care vor sa depaseasca pe interior ca in Need 4 Speed.

Zona Palatul Culturii cu mall-ul si ceva prin fata teatrului e frumoasa, in rest, “Dzeu cu mila”, “Las-o bre ca merge si-asa” si alte indemnuri New Age si pozitive sunt la moda si se pare ca functioneaza. Pe nimeni nu zgaraie la ochi casa verde fistic cu acoperis rosu langa casa galben-pai cu acoperis negru langa gard de plasa rupta de maidanezii aciuati langa blocurile noi amintite mai sus puse direct pe aratura, fara macar o basculanta de pietris aruncata la misto pe camp macar sa simuleze un drum.

Cum dracu’ Boc poate, Brasovul poate, Sibiul poate, Europa si Statele Unite pot numai restul Romaniei nu poate?!?
M-am intors acasa in vizita ca imi era dor. Mama insista sa ma intorc de tot in Ro si eu inca incerc sa gasesc un motiv pentru care sa o fac. UN motiv nu mai multe.

Vin din locul in care masina e mijloc de transport nu un motiv sa te uiti se aus si sa spui “Ba Saracule”, strada din fata casei mele , strada de cartier nu sosea de centura, e lata cat E 85, copiii mei se joaca in ploaie afara si vin in casa doar uzi nu si plini de noroi iar acolo, in Idaho mai precis in Coeur d’Alene nu poti construi nimic pana nu faci drumuri bune, canalizare, toate utilitatile, parc si loc de joaca pentru copii. Abia dupa ce aceste elemente sunt inspectate si aprobate dezvoltatorii incep sa ridice case.

Am sa o spun pe sleau: Romania se da mare in lume cu poze din Bucovina, Transfagarasanul, Castelul Bran, poze cu Palatul Culturii din Iasi, poze din Cluj, Sibiu si Casa Poporului. Cam atat. Din nefericire sunt prea putine poze si sunt cam aceleasi.

Primarul si politicianul roman e vulgar, corupt, se foloseste de poporul sau ca de propriile slugi si nu le da nimic in loc. Sa nu faci tu frumos la tine in orase pentru poporul tau, oamenii care te-au ales si te-au crezut cand ai promis in campanie…. Domnilor politicieni: invatati de la domnul Boc . Invitati-l la voi in oras si sigur va sfatuieste gratis daca nu va duce capul. Sau chemati-l pe dom’ primar din Brasov.

Multi ma vor injura pentru postarea mea dar deja nu-mi mai pasa. Daca toata tara era ca In Iasi, mai intelegeam. Dom’le nu se poate . Si gata, te calmezi. Dar cand vezi ca se poate, pai atunci te infurii. Daca se poate, de ce nu se face???”

error: Content is protected !!