Emil Boc la Bruxelles: „Am sustinut azi, in cadrul Comisiei pentru politica sociala, educatie, ocuparea fortei de munca, cercetare si cultura, obligativitatea tratarii temei exodului creierelor cu maxima responsabilitate si cu solutii politice concrete astfel incat nimeni sa nu mai fie nevoit sa isi parasesca tara din motive economice…”

Updated on februarie 24, 2020 Primarul Emil Boc a fost din nou prezent la Bruxelles unde a vorbit despre obligativitatea tratarii temei exodului creierelor cu maxima responsabilitate si cu solutii politice concrete astfel incat nimeni sa nu mai fie nevoit sa isi parasesca tara din motive economice.

„Am sustinut azi, in cadrul Comisiei pentru politica sociala, educatie, ocuparea fortei de munca, cercetare si cultura, obligativitatea tratarii temei exodului creierelor cu maxima responsabilitate si cu solutii politice concrete astfel incat nimeni sa nu mai fie nevoit sa isi parasesca tara din motive economice.

Emil Boc la Bruxelles: „Am sustinut azi, in cadrul Comisiei pentru politica sociala, educatie, ocuparea fortei de munca, cercetare si cultura, obligativitatea tratarii temei exodului creierelor cu maxima responsabilitate si cu solutii politice concrete astfel incat nimeni sa nu mai fie nevoit sa isi parasesca tara din motive economice...” 1

Potrivit analizei Eurostat, tarile din Uniunea Europeana cele mai afectate de exodul creierelor sunt: Romania (21,3% din populatie traieste in afara tarii, in 2018 s-au nascut mai multi copii romani in afara tarii), Croatia (15,4%), Lituania (14,5%), Portugalia (13,6), Bulgaria (13,3 %) si Letonia (11,8%).

Libera circulație a cetățenilor și a lucrătorilor constituie fundamentul pieței interne și una dintre libertățile principale recunoscute în tratatele comunitare. Cetățenii și lucrătorii trebuie să aibă posibilitatea de a circula liber în UE; cu toate acestea, ei ar trebui să circule din propria dorință și nu pentru că sunt împinși să-și părăsească regiunile din cauza sărăciei și a oportunităților economice precare.

Schimbările demografice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă regiunile și orașele europene. Factoriii determinanți în această privință sunt migratia (exodul creierelor), îmbătrânirea populației, ratele scăzute ale natalității și distribuția tot mai inegală a populației;

De asemenea, scaderea ponderii tinerilor in totalul populatiei prezinta un risc major pentru Uniunea Euroepana. In conformitate cu datele Eurostat referitoare la populație, în 1960, raportul dintre persoanele tinere (cu vârsta între 0 și 14 de ani) și cele în vârstă (cu vârsta de peste 65 de ani) era, în medie, de 3 la 1; 100 de ani mai târziu, în 2060, se preconizează că raportul dintre persoanele tinere și cele în vârstă va fi de 1 la 2”, a declarat primarul Emil Boc.

error: Content is protected !!