De ce crește natalitatea la Cluj? „Oamenii aleg să se mute în acest oraș sa doar să vină și să nască copiii în acest oraș pentru că le oferă garanția că lucrurile vor funcționa bine…”

(Last Updated On: January 18, 2020)

Orașul Cluj-Napoca a înregistrat în ultimii 12 ani o creștere constantă a numărului de copii născuți, asta în condițiile în care Primăria nu are o politică de natalitate, ci doar aplică un concept de creștere a calității vieții.

Sociologii explică această creștere prin faptul că tinerii din Cluj Napoca încep din ce în ce mai mult să pună accentul pe viața de familie în detrimentul carierei.

De ce crește natalitatea la Cluj? „Oamenii aleg să se mute în acest oraș sa doar să vină și să nască copiii în acest oraș pentru că le oferă garanția că lucrurile vor funcționa bine...” 1
(foto: Municipiul Cluj-Napoca)

„Dacă în 2008-2009 aveam în jur de 5.600 de copii născuți în medie în fiecare an, am sfârșit 2019 cu un număr de aproape 7.000. După părerea noastră, această cifră arată că orașul își atinge obiectivele strategice pe care și le-a asumat, după cum știți obiectivul strategic este de a crește calitatea vieții.

Se nasc mai mulți copii la Cluj-Napoca pentru că orașul oferă un stil de viața pe placul celor care aleg sa vină aici, un sistem educațional din ce în ce mai bun și care își asumă datoria de a se îmbunătăți continuu, un spațiu public a cărei calitate dorim să o creștem și bineînțeles o componentă de participativitate pe care administrația și-o asumă și care există la Cluj-Napoca.

Oamenii aleg să se mute în acest oraș sa doar să vină și să nască copiii în acest oraș pentru că le oferă garanția că lucrurile vor funcționa bine”, a declarat, Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, citată de digi24.ro.

„Cred că sunt o serie de factori care ar putea explica acest fenomen. Pe de-o parte, ponderea populației tinere din populația orașului, avem în Cluj avantajul construit de universități care atrag și aduc în Cluj o mulțume de tineri. Pe de altă parte, sectorul privat profită, este deosebit de atractiv pentru mulți tineri din România.

Vorbim și de stabilitatea financiară și eliminarea aspectului sărăciei care conferă siguranță mai mare celor care își doresc să aibă doi, trei sau mai mulți copii sau să aibă copii și în al treilea rând cred ca putem spune și despre o schimbare de optică în ceea ce înseamnă raportul viață privată și viața profesională. Există o tendință din ce în ce mai mare de a aprecia, de a revaloriza familia, viața de familie în detrimentul carierei sau a câștigurilor profesionale”, a spus sociologul Ioan Hosu.