Cluj. Anti-gripă. Linie suplimentară de gardă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

Updated on ianuarie 17, 2020 Institutul National de Sanatate Publica a anuntat, joi, ca s-a inregistrat oficial debutul sezonului gripal – adica rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a trecut de 25% pentru acelasi subtip.

Activitatea gripala a evoluat cu intensitate scazuta, cu raspandire locala in judetele Arges, Brasov, Cluj si Bucuresti si cazuri sporadice in unele judete, informează ziare.com.

Cluj. Anti-gripă. Linie suplimentară de gardă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase 1

“La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, infectii ale cailor respiratorii superioare si pneumonii) a fost de 73.257, cu 19,5% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (90.963) si de 1,8 ori mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (39.657) – situatie cauzata in principal subraportarilor din saptamana anterioara, ca urmare a zilelor nelucratoare (sarbatorilor legale).

Au fost raportate la nivel national 692 cazuri de gripa clinica, mai putine comparativ cu cele raportate in aceeasi saptamana a anului precedent (1.155 cazuri)”, se arata in informare.

De la inceputul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1) pdm09. In sezonul precedent, in perioada similara, au fost 12 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1) pdm09, 4 – tip A, subtip H3 si 1 – A nesubtipat.

În aceste condiții, Consiliul Județean Cluj a anunțat instituirea unei linii suplimentare de gardă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

Măsura va fi aplicată pentru o perioadă determinată, fiind valabilă pe parcursul a trei luni, respectiv în perioada februarie – aprilie 2020 și este justificată de faptul că, începând cu luna decembrie 2019 se înregistrează un număr din ce în ce mai mare de cazuri de infecții și viroze respiratorii, precum gripa, pneumonia și sepsisul respirator.

„Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tişe, a dispus, în urma discuțiilor purtate cu conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, suplimentarea cu încă o linie de gardă a activității acestei unități medicale aflate sub autoritatea forului administrativ județean.

Această măsură preventivă are rolul de a asigura desfășurarea în condiții optime a activității în Camera de gardă a spitalului și oferă medicilor care o deservesc posibilitatea de a se ocupa în detaliu de cazurile care se adresează instituției sanitare.

Măsura va fi aplicată pentru o perioadă determinată, fiind valabilă pe parcursul a trei luni, respectiv în perioada februarie – aprilie 2020 și este justificată de faptul că, începând cu luna decembrie 2019 se înregistrează un număr din ce în ce mai mare de cazuri de infecții și viroze respiratorii, precum gripa, pneumonia și sepsisul respirator. De asemenea, numărul pacienților care se adresează Camerei de gardă în 24 de ore este de aproape 80, preconizându-se ca acesta să crească în lunile următoare.

Totodată, suplimentarea cu încă o linie de gardă a activității instituției spitalicești este necesară pentru a evita situațiile în care pacienții sunt nevoiți să aștepte un timp îndelungat în încăperi aglomerate, alături de persoane cu boli respiratorii transmisibile și pacienți critici sosiți cu ambulanțele.

Astfel, în urma situației create, linia de gardă suplimentară va funcționa în fiecare zi din lunile februarie, martie și aprilie a.c., în intervalul orar 14.00 – 22.00 și va fi deservită de 10 medici”, transmit cei de la CJ Cluj.

error: Content is protected !!