Cluj: Primul muzeu în aer liber din România – Parcul Etnografic – 90 de ani de la înființare

Updated on noiembrie 14, 2019 Joi, 14 noiembrie 2019, au avut loc manifestările dedicate celebrării a nouă decenii de la înființarea Parcului Etnografic ,,Romulus Vuia”, primul muzeu în aer liber din România.

Cu acest prilej, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, domnul Vákár István, a înmânat conducerii instituției muzeale o plachetă aniversară în semn de apreciere pentru cei 90 de ani de activitate de promovare și conservare a tradițiilor și culturii românești, transmit cei de la CJ Cluj. 

Cluj: Primul muzeu în aer liber din România – Parcul Etnografic - 90 de ani de la înființare 1
(Foto Facebook – Parcul Etnografic National “Romulus Vuia”)

,,Trebuie să adresăm mulțumiri, în primul rând, tuturor celor care de-a lungul celor nouă decenii de când s-au pus bazele acestui muzeu în aer liber au contribuit la îmbogățirea patrimoniului muzeal. Este meritul lor că astăzi celebrăm cu mândrie acest lăcaș încărcat de atâta istorie și valoare culturală.”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, domnul Vákár István.

În acest cadru festiv, cei prezenți au putut admira un covor aniversar, realizat în această vară în cadrul proiectului ,,90 de ani țesuți în două ițe”, de către specialiștii direcției marketing, împreună cu vizitatori care au trecut pragul Parcului Etnografic ,,Romulus Vuia”. Covorul a fost realizat din material textil, țesut cu ajutorul războiului într-o tehnică simplă, cea în două ițe, și măsoară cca. 90 de metri.

Momentul de încheiere a aparținut Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj care a oferit publicului un recital extraordinar de Lăsatul Secului, susținut de interpreți îndrăgiți de publicul larg.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovare Culturii Tradiționale Cluj, instituții de cultură care funcționează în subordinea forului administrativ județean, în parteneriat cu Asociația Muzeală Poarta de sub Feleac.

Parcul Etnografic din Cluj a fost înființat în anul 1929 de Romulus Vuia (1887-1963), primul etnograf din România, cu sprijinul reprezentanților transilvăneni și bănățeni ai primului guvern Iuliu Maniu.
Prima casă din muzeul în aer liber, cea din Vidra (Avram Iancu) a fost transferată în noiembrie 1929, în urmă cu exact 90 de ani. La dezvoltarea parcului au contribuit numeroși reprezentanți de marcă ai școlii etnografice clujene, între care Kós Károly (1919-1996) și Valer Butură (1910-1989).

error: Content is protected !!