Romfilatelia, mărci poștale „100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca”

Updated on noiembrie 7, 2019 Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca sunt omagiate la împlinirea a 100 de ani de activitate de Romfilateria prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale „100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca”.

Emisiunea este alcătuită din două timbre și o coliță nedantelată și a fost introdusă în circulație vineri, 1 noiembrie, transmite romfilateria.ro.

Romfilatelia, mărci poștale „100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca” 1

Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei ilustrează Universitatea Babeș-Bolyai. Universitatea românească din Cluj și-a început activitatea la aproape un an după Marea Unire din 1 decembrie 1918, când reprezentanții românilor votaseră în unanimitate alipirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României.

Romfilatelia, mărci poștale „100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca” 2

Redată pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei se află imaginea sediului Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, considerată, de asemenea, o instituție educațională valoroasă a orașului. Facultatea maghiară de Medicină a fost fondată chiar de la începutul existenței Universității „Ferencz Jozsef” din Cluj, adică în 1872. În perioada 1888-1901 au fost construite clinicile și institutele Facultății.

Romfilatelia, mărci poștale „100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca” 3

Colița emisiunii, cu valoarea nominală de 28,50 lei, prezintă o splendidă imagine care aparține Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, instituție a Universității Babeș-Bolyai.

Romfilatelia, mărci poștale „100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca” 4

Odată cu înființarea Universității Daciei Superioare, începând cu anul 1919, profesorul Alexandru Borza, este chemat în cadrul Comisiei Universitare să participe la reorganizarea învățământului biologic superior clujean. Acesta mărește suprafața, deja achiziționată, la 13 ha și organizează, în subordinea Universității, pe baze științifice riguroase, noua Grădină Botanică, care azi îi poartă numele.

error: Content is protected !!