Cluj. Lect. univ. dr. Erzsebet Kerekes (UBB): „Extinderea reţelei mijloacelor de transport în public pe ruta Str. Paul Ioan – Str. Donath (nr. 113-211, respectiv 268, capăt cartier Grigorescu) – Floreşti (Str. Pădurii) pentru a ajuta deblocarea traficului rutier din zonă şi a asigura un mediu mai sănătos, aer mai curat locuitorilor din zona vizată cât şi tuturor clujenilor…”

Updated on octombrie 10, 2019 Reprezentanții grupului „Clujul Civic” cer autorităților locale extinderea reţelei mijloacelor de transport în public pe ruta Str. Paul Ioan – Str. Donath (nr. 113-211, respectiv 268, capăt cartier Grigorescu) – Floreşti (Str. Pădurii) pentru a ajuta deblocarea traficului rutier din zonă şi a asigura un mediu mai sănătos, aer mai curat locuitorilor din zona vizată cât şi tuturor clujenilor.

„Cerem soluţionarea problemelor cauzate de traficul rutier supraaglomerat, care poluează foarte mult zona.

Cluj. Lect. univ. dr. Erzsebet Kerekes (UBB): „Extinderea reţelei mijloacelor de transport în public pe ruta Str. Paul Ioan – Str. Donath (nr. 113-211, respectiv 268, capăt cartier Grigorescu) – Floreşti (Str. Pădurii) pentru a ajuta deblocarea traficului rutier din zonă şi a asigura un mediu mai sănătos, aer mai curat locuitorilor din zona vizată cât şi tuturor clujenilor...” 1

Propunere: transformarea rutei Str. Paul Ioan – Str. Donath (nr. 113-211, respectiv nr. 268, capăt cartier Grigorescu) – Floreşti (Str. Pădurii) în bandă specială de circulaţie, pe care să circule doar mijloace de transport publice ecologice (autobuze sau microbuze electrice), biciclete, trotinete, maşini de salvare, poliţie, pompieri, salubritate şi cele ale riveranilor (locuitori cu domiciliul pe Str. Donath, Str. Paul Ioan, şi străzi, alee din zone învecinate de pe malul Someşului din Cluj-Napoca).
Această măsură ar uşura traficul rutier din zona de pe malul Someşului, Cluj-Napoca, care la ora actuală este supraaglomerată în orele de vârf (între orele 6:30–10:00 şi 15:00–20:00), poluând foarte tare aerul. În orele de vârf ar putea să circule la intervale de 10 minute mai multe vehicule ecologice (autobuze sau microbuze): dimineaţa dinspre Floreşti înspre centrul oraşului Cluj-Napoca (între orele 6:30–10:00) şi după masă dinspre Cluj-Napoca înspre Floreşti (între orele 15:00–20:00) fără ca traficul rutier să fie deranjat de automobile personale, evitându-se astfel blocajele de trafic.
Beneficii: persoanele cu domiciliul în Floreşti ar putea ajunge mult mai repede – într-un timp previzibil, programabil, fără să piardă timp/ore în blocaje de trafic – la şcoală, la servici, acasă cu mijloace ecologice de transport în public pe bandă specială. Această alternativă ar duce în cazul multor familii la renunţarea la călătoria cu maşina dinspre Floreşti în Cluj-Napoca şi invers, călătoria cu automobilul propriu personal fiind mai costisitoare şi mai poluantă. Totuşi, cei care trebuie sau vor să călătorească cu automobilul personal din Floreşti până în Clui-Napoca şi din Clui-Napoca în Floreşti, vor putea să circule pe DN1-E60, pe care – fiind drum naţional – nu se poate delimita bandă separată pentru autobuze.
Extinderea reţelei mijloacelor de transport în public pe benzi separate de restul traficului este soluţia pentru a renunţa la o mare parte dintre automobilele personale, care contribuie la blocarea traficului în tot oraşul Cluj-Napoca şi poluează foarte tare aerul, mediul. Această măsură este necesară de urgenţă măcar până la construirea centurilor, drumurilor ocolitoare. Atenţie: Str. Donath din Cluj nu este centura Clujului, ci o stradă veche, pe alocuri foarte îngustă, nepotrivită pentru traficul de automobile într-un număr aşa de mare! La ora actuală nu se poate circula cu cărucioare, cu biciclete şi pe jos pe strada Donath (partea de sus, dinspre Floreşti) în orele de vârf.
Rugăm autorităţile să cugete asupra acestei propuneri sau să găsească o altă soluţie pentru deblocarea traficului foarte poluant din zona de lângă malului Someşului (cartierul Grigorescu). Poluarea cu particule fine (PM10 și PM2.5) din zonă afectează în mod negativ toţi clujenii, în special grupurile vulnerabile: copii, vârstnici, femei gravide, persoane cu boli cardiovasculare, cu boli respiratorice, astmatici sau cu alergii. Poluarea poate provoca inflamaţii, intoxicări, chiar şi cancer.
VREM AER MAI CURAT ÎN CLUJ!
Dreptul la un mediu sănătos, nepoluat este un drept fundamental, un drept al fiecărei persoane dintr-un stat, care-l consacră legislativ, în condițiile actuale. Este firesc ca orice persoană să poată pretinde să trăiască într-un mediu sănătos, nepoluat. Lupta pentru prevenirea poluării și înlăturarea consecințelor acesteia trebuie să fie o îndatorire a tuturor locuitorilor unei țări şi a organelor responsabile.
Protejarea mediului înconjurător este o problemă globală, dar există și o nevoie urgentă de a găsi soluții la nivel local, au scris aceștia pe Facebook.
error: Content is protected !!