Foto Cluj. Descoperire arheologică de senzație pe strada Regele Ferdinand! Emanuel Marginean: „Ruine descoperite in Centrul Clujului !!! Clujul imperial”

Updated on septembrie 11, 2019 Muncitorii care sapă cu spor pe strada Regele Ferdinand au descoperit ruine care fac parte din zidul de vest al Turnului Portii Podului. În mod normal lucrările la stardă trebuie suspendate până arheologii își vor da avizul.

Ruinele din piatră se întind de-a lungul carosabilului, în zona din față clădirii centrale a Poștei Române, în mijlocul șantierului care a dat peste cap circulația în municipiul Cluj-Napoca, anunță citynews.ro.

Potrivit lui Cosmic C. Rusu, doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai și autor al cărții „Re-descoperim Clujul”, este vorba de zidul de vest al Turnului Portii Podului, parte a incintei medievale a orașului Cluj – datat foarte probabil în prima parte a sec. XV și demolat în anii 1872-1873.

„A fost unul dintre turnurile cele mai importante ale orașului, aflat în relație directă cu cea mai veche stradă atestată documentar a Clujului (Platea Pontis/Strada Podului, 1362) și cu primul pod din piatră ridicat peste Someș, în imediata sa vecinătate (atestat la 1580)”, precizează istoricul.

Emanuel Marginean: „Ruine descoperite in Centrul Clujului !!! Clujul imperial”

Cetatea Clujului, la 1759
(stampă-gravură de Janos Szakal)
La sfârșitul secolului XVII, odată cu Tratatul de la Karlovitz din 1699, Clujul devine parte a monarhiei habsburge, intrând sub dominație austriacă. După un acord silit semnat de Mihai Apafi I, cetatea Clujului a fost nevoită să găzduiască trupele ducelui de Lorena, asigurându-le un serviciu de 100 000 de florini. Cu toate acestea ostașii au și jefuit orașul și au cerut sume suplimentare de la contribuabili.

Foto Cluj. Descoperire arheologică de senzație pe strada Regele Ferdinand! Emanuel Marginean: „Ruine descoperite in Centrul Clujului !!! Clujul imperial” 1 Foto Cluj. Descoperire arheologică de senzație pe strada Regele Ferdinand! Emanuel Marginean: „Ruine descoperite in Centrul Clujului !!! Clujul imperial” 2 Foto Cluj. Descoperire arheologică de senzație pe strada Regele Ferdinand! Emanuel Marginean: „Ruine descoperite in Centrul Clujului !!! Clujul imperial” 3 Foto Cluj. Descoperire arheologică de senzație pe strada Regele Ferdinand! Emanuel Marginean: „Ruine descoperite in Centrul Clujului !!! Clujul imperial” 4 Foto Cluj. Descoperire arheologică de senzație pe strada Regele Ferdinand! Emanuel Marginean: „Ruine descoperite in Centrul Clujului !!! Clujul imperial” 5 Foto Cluj. Descoperire arheologică de senzație pe strada Regele Ferdinand! Emanuel Marginean: „Ruine descoperite in Centrul Clujului !!! Clujul imperial” 6
(foto Emanuel Marginean)

Generalul austriac Rabutin distruge în 1704 zidurile Clujului, pentru ca orașul să își piardă semnificația militară.

Începând cu 1715, armata habsburgă începe construirea fortificației Vauban Cetățuia, prima fortificație de acest fel din Transilvania.

Din 1790 până în 1848 și apoi din nou în perioada 1861 – 1867, Clujul a fost capitala Marelui Principat al Transilvaniei în cadrul imperiului austriac, fiind totodată și sediul dietelor transilvane. În 1776, împărăteasa Maria Tereza a Austriei fondează aici o universitate germană. Aceasta nu a existat pentru multă vreme, Iosif al II-lea de Habsburg transformând-o în “Universitatea Piaristă”, cu predare în latină. În 1798 orașul a fost distrus în mare parte de un incendiu”.

error: Content is protected !!