Updated on septembrie 5, 2019 Ce fel de usturoi o fi cel din China dacă este vândut mult mai ieftin față de cel românesc? Sau producătorii din România cheltuiesc mai mulți bani pentru creșterea usturoiului, și ambele au aceeași calitate?
Pe Facebook, Vincze Szilárd a scris: „Azi in Cora Cluj, după ce am văzut chestia asta am zis ca ii musai sa-l pun sa vadă toată populația, (…)…nu e de mirare ca nu avem drumuri, scoli spitale… Cum pana mea usturoiul din China la 225g e 5 lei si cel romanesc 250g e 13 lei????? Cred ca ne meritam soarta ca nație, populație…etc”.
După modelul programului „roșia”, şi legumicultorii care cultivă usturoi vor primi subvenţii în 2019, a anunțat Guvernul. Cei interesaţi vor încasa câte o mie de euro pentru fiecare hectar lucrat, anunță Stirile Pro Tv.
Lucian Ștefan, fermier: „1.000 de euro pe hectar. Cred că nu acoperă nici măcar sămânţa pentru cei care nu o au. Nu ştiu cu ce te alegi”.
Sorin Borșa, fermier: „20 de lei usturoiul românesc și ăsta străinul e 4 lei kilogramul. Vă dați seama că noi nu putem face faţă lor. Usturoiul de Fălcoiu se cunoaște și ca aspect și nu e iute faţă de cel de străin. Străinul dă cu o soluție pe el ca să nu încolțească și e amar. Toată lumea se vaită de usturoiul străin.”
În ultimii nouă ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20 la sută la producţia de usturoi, în timp ce importurile au crescut semnificativ. Acum doi ani, deficitul de usturoi de pe piaţa internă a fost de peste 14.000 de tone, acesta fiind acoperit, în principal, cu usturoi din China.
