Cluj. Semnezi? Petitie „Curățați malurile Someșului!”. Către: Domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Domnul Petru Horia Șulea, primarul comunei Florești

Updated on iulie 16, 2019 Râul Someş a ajuns o mare groapă de gunoi în comuna Florești. Autoritățile locale dau vina pe câteva de romi care locuiesc pe malurile Someşului în zona comunei Floreşti, pe o distanţă de circa 200 de metri

Şeful sistemului de gospodărire a Apelor Cluj, Ioan Curt susţine pentru „Adevărul” că situaţia este neschimbată de mai mulţi ani şi responsabilitatea pentru curăţarea malurilor revine Primăriei Floreşti:

Cluj. Semnezi? Petitie „Curățați malurile Someșului!”. Către: Domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Domnul Petru Horia Șulea, primarul comunei Florești 1

„A fost un control în primăvară la toate primăriile din judeţ, control pe care-l face înainte de topirea zăpezii, iar Primăria Floreşti a fost atenţionată cu privire la faptul că malurile în zona respectivă nu sunt curate”.

Edilii locali spun că au cărat camioane de deşeuri, ani la rând. Numai că localnicii aruncă gunoiul tot în râul de lângă casă.

„Acum vreo 3 ani cei de la Primăria Floreşti au făcut o acţiune majoră de curăţare a malurilor în zonă, lucru pe care l-au repetat şi anii trecuţi. E o situaţie dificil de gestionat, noi i-am atenţionat, i-am amendat acum câţiva ani. Am putea să-i amendăm în fiecare zi, dar nu cred că asta e soluţia. Soluţia este să facă în aşa fel încât să nu mai fie aruncate deşeurile pe malurile Someşului. E extrem de dificil, aproape imposibil.”, a mai declarat Ioan Curt.

Reprezentantul Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa a mai susţinut că nu a amendat Primăria Floreşti, pentru această situaţie şi nu crede că amenzile sunt soluţia.

Vezi video aici:

Pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri găsim peturi, haine vechi, munţi de moloz şi chiar vase de toaletă. Soluţii există, însă nimeni nu i-a măsuri, spun localnicii, potrivit observator.tv.

Localnic: O cameră de luat vedere acolo, alta pe stâlp şi pusă aşa în partea lor. Şi s-ar rezolva problema. Că dau vina unul pe altul, nu am aruncat eu, a aruncat vecinul.

Autorităţile spun că toate eforturile de curăţare a malurilor s-au dovedit a fi zadarmice.

Cluj. Semnezi? Petitie „Curățați malurile Someșului!”. Către: Domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Domnul Petru Horia Șulea, primarul comunei Florești 2 Cluj. Semnezi? Petitie „Curățați malurile Someșului!”. Către: Domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Domnul Petru Horia Șulea, primarul comunei Florești 3 Cluj. Semnezi? Petitie „Curățați malurile Someșului!”. Către: Domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Domnul Petru Horia Șulea, primarul comunei Florești 4

Şulea Horia, primar Floreşti: Eu pot să vă spun că în ultimii doi ani am investit sume destul de mari, în condiţiile în care am avut o înţelegere din partea celor de la Hidroelectrica astfel încât pe parcursul zilelor am scos de acolo sute de camioane de deşeuri pe care le-am transportat la rampa de gunoi.

O petiție online pentru curățarea Someșului a fost lansată: „Domnilor primari,

noi, semnatarii acestei petiții,
1️⃣ solicităm implementarea imediată a unei campanii de ecologizare și naturalizare a malurilor Someșului pe porțiunea de la intrarea în localitatea Florești până la ieșirea din localitatea Cluj-Napoca

2️⃣ solicităm implementarea imediată a unei soluții care să stopeze depozitarea gunoaielor pe maluri, gunoaie care mai apoi poluează râul în aval.

Pentru acestea considerăm impetuos necesară aducerea la aceeași masă, într-un proces eficient și transparent, a instituțiilor cu atribuții în administrarea Someșului, inclusiv Apele Române, Garda de Mediu, Compania de Apă Someș, Consiliul Județean Cluj, Hidroelectrica, specialiști în domeniu și societatea civilă.”

error: Content is protected !!