(Last Updated On: July 12, 2019)

Ministrul Justiției a făcut un prim demers în cazul lui Marius Balo, profesorul universitar din Cluj condamnat la închisoare în China.

Ana Birchall a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru „gestionarea eforturilor României în plan juridic și în plan diplomatic în acest caz”, informează digi24.ro.

Cluj. Reacția Ministerului Justiției în cazul profesorului clujean torturat în China pentru o fraudă de 80 de dolari 1

Ministerul Justiției depune toate eforturile privind obținerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanșarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetățeanului român, în contextul cooperării judiciare internaționale.

Ministerul Justiției îi asigură pe reprezentanții legali ai cetățeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situația domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluționată, cu respectarea deplină a drepturilor sale”, se precizează în comunicatul Ministerului Justiței.

Marius Balo, profesor universitar român, care a predat la Universitatea Beijing, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru complicitate la fraudă contractuală. Românul susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa, potrivit adevarul.ro.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010. A lucrat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing și ca profesor la universitatea Renmin University.

În martie 2014, a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Marius Balo, prin reprezentanții săi legali, spune că a primit 80 de dolari de la un cetățean chinez, dar nu știa că acesta era infractor.