(Last Updated On: June 18, 2019)

Clujul suferă mult la capitolul spitale. Realist, problema se va rezolva doar după construcția unui spital regional. Până atunci vom avea parte doar de cârpeli care, din nefericire, vor duce doar la tragedii.

La începutul anului, Consiliul Județean Cluj a primit, răspunsul Comisiei Europene la solicitarea transmisă în decembrie 2018 de a deveni titular de proiectul Spitalului Regional, în locul Ministerului Sănătății, și a primi direct banii europeni pentru construirea spitalului regional, anunță Hotnews. Președintele Consiliului Județean Cluj acuză Guvernul României că “a decis deja să ducă proiectul în exercițiul financiar 2021-2025, asta înseamnă că până în 2025 nu se va începe construirea acestui spital. Este o încercare de a duce proiectele după 2021 din cauză că Guvernul nu mai are bani de co-finanțarea proiectelor.”

Cluj, problemă mare cu spitalele. Tudor Runcanu: „Am trăit in acest week end, pe pielea mea, adevărata realitate a acestui oraș. Știați ca la ora la care se schimbau mingi festive peste fileul Sălii Polivalente, la Spitalul de Pediatrie, copii loviți de mașini, tăiați de drujba sau operați de apendicita, se chinuiau la peste 35-40 de grade in saloanele lipsite de aerul condiționat? Nu exista așa ceva nici pe ...” 1
(foto arhiva)

Tudor Runcanu: „Eu cred ca atita vreme cit nu vom spune lucrurilor pe nume, nimic din ceea ce vom spune mai apoi nu va mai avea aceeasi importanta. Am invatat sa ne imbatam cu apa rece si sa repetam, si devine limba de lemn pe zi ce trece, cum ca orasul asta e performerul zilei, campionul absolut al dezvoltarii in Romania, modelul de urmat fara nici o rezerva. Ma tem ca dincolo de cuvinte e doar o toba goala batuta in primul rind al tribunei cu suporteri.

Un simplu accident al unui copil te poate trezi brusc la realitate. Si realitatea e construita din crimpeie gri si negre. Am trait in acest week end, pe pielea mea, adevarata realitate a acestui oras. Stiati ca la ora la care se schimbau mingi festive peste fileul Salii Polivalente, la Spitalul de Pediatrie, copii loviti de masini, taiati de drujba sau operati de apendicita, se chinuiau la peste 35-40 de grade in saloanele lipsite de aerul conditionat? Nu exista asa ceva nici pe holuri, nici in salile de asteptare, tocmai acum cind ne pregatim sa inauguram o strada inteligenta in cartierul Marasti.

Stiati ca, in timp ce zburau vesele mingile de tenis in cea mai mare sala de sport din Transilvania, la spitalul de Recuperare nu functiona nici un lift? Am vazut bolnavi in carje chinuindu-se sa urce treptele pentru ca facusera imprudenta de a cobori scarile sa cumpere niste apa, am vazut oameni urcind cu copii in brate 7, 8 sau 9 etaje, pentru ca li s-a interzis sa foloseasca unul dintre cele doua lifturi. De ce nu functionau? Astept un raspuns.

Stiati ca, incercind sa apelez, dupa toate variantele logice, la singurul spital privat din Cluj, lansat cu reclame de zeci de metri patrati de luni bune, lansat cu campanii de marketing inteligente, am avut surpriza sa descopar doar o cladire uriasa, cu gazonul taiat regulamentar, insa fara nici un medic? Nici un medic! Doar o receptionera stinghera si rusinata.

Le-am trait si vazut pe toate pe pielea mea in week endul trecut si m-am hotarit azi sa nu mai tac, sa nu ma mai prefac ca e ok asa de dragul palmaresului acestui oras. Stiu ca nu se pot schimba rapid aceste lucruri pentru ca ADN-ul nostru este putred. Nu suntem nicaieri in fruntea niciunei revolutii, suntem doar in vorbe si fotografii retusate mereu si mereu.

Fac insa un apel, as vrea sa ne unim, cei care simtim ca ne putem uni, si sa dotam cu aer conditionat holurile si saloanele Spitalului de Pediatrie Cluj. La ora la care cititi aceste rinduri sunt copii mici, cel mai mic are 5 saptamini, care se topesc de cald acolo fara sa ii pese cuiva. Aerul conditionat nu e un semn de modernitate, ci unul de normalitate. Nu e mare lucru. As vrea sa cred ca putem cumpara citeva aparate. Stiu ca e birocratie in sistemul sanitar, dar daca nu vom face acum ceva, mai tarziu vom fi prea obositi sa o mai facem…

As vrea sa fim impreuna, in aceeasi tribuna de suporteri, si pentru meciurile cu adevarat importante”.