(Last Updated On: June 18, 2019)

Decizie scandaloasă a ministrului Mediului care a a dat publicității cota de vânătoare pentru ciocârlia de câmp. 440.000 de indivizi din această specie pot fi împușcați începând cu septembrie 2019, potrivit acestei decizii.

La Cluj au putut fi omorâte anul trecut până la 10.000 de astfel de păsări în sezonul 2018-2019, iar în actualul sezon, până la 5.000, informează Ziua de Cluj.

5.000 de ciorcârlii vor fi ucise la Cluj. „Se vânează pur și simplu pentru că limba ciocârliei e considerată a fi o delicatesă prin restaurantele din unele țări vestice, îndeosebi Italia. Cum, în timpul vânătorii, ciocârlia de câmp e ...” 1

Grupul Milvus condamnă în mod public această decizie deoarece vânătoarea acestei specii “nu este, sub nicio formă, necesară, justificabilă, cuantificabilă”.

“Ne exprimăm îngrijorarea față de acest demers, pe care îl considerăm unul neavenit deoarece în România nu există tradiția vânării acestei specii, menit să satisfacă nevoile mercantile ale unor vânători străini, în special italieni. Nu există un studiu sau o motivare științifică care să susțină cota emisă de minister, numărul fiind stabilit practic în funcție de dorința administratorilor fondurilor de vânătoare.

Mai mult, specia este în declin în toată Europa, în perioada 1980- 2016, populația de ciocârlie înregistrând un declin de 53%, conform cifrelor EBCC – BirdLife.

Ciocârlia de câmp este o specie care se poate confunda relativ ușor cu cea de bărăgan sau de stol, cu ciocârlanul ori fâsa de câmp, specii pentru care vânătoarea este interzisă! Ne exprimăm îngrijorarea că prin aprobarea acestei cote și aceste specii sunt în primejdie – cei care vânează ciocârlii nu sunt vestiți pentru etica vânătorească”, a menționat Tamas Papp, reprezentant al Milvus.

Senatorul USR a scris pe Facebook: „PROPUNERE LEGISLATIVĂ USR: STOP vânătorii de ciocârlii!

De când a apărut știrea despre aprobarea cotelor de vânătoare a ciocârliei de câmp – (alauda arvensis, peste 400.000 de exemplare anual), am încercat să aflu și să înțeleg cu ce-or fi greșit păsările astea? Distrug recolte? Periclitează alte specii? Se înmulțesc necontrolat?

Ei bine, nimic din toate acestea. Ba, din contră, specia e în declin la nivel european, iar vânarea ei e interzisă în majoritatea țărilor europene (cu excepția Italiei, Franței, Greciei, Ciprului, Maltei și… României). Iar de vânat se vânează pur și simplu pentru că limba ciocârliei e considerată a fi o delicatesă prin restaurantele din unele țări vestice, îndeosebi Italia. Cum, în timpul vânătorii, ciocârlia de câmp e aproape imposibil de identificat de alte specii de ciocârlii, braconajul e la liber cu patalama de la Ministerul Apelor și Pădurilor.

Împreună cu colegii de la USR din Clusterul de mediu, Allen Coliban și Cornel Zainea, și susținuți de alți parlamentari USR, am depus, săptămâna trecută, o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii, în sensul includerii ciocârliei de câmp pe lista păsărilor protejate, alături de alte specii de ciocârlie și, implicit, interzicerea vânării ei.

Știu că unora de prin Minister și administratorilor unor fonduri de vânătoare le curg ochii după banii încasați din masacrarea ciocârliilor, dar să-și mai pună pofta-n cui! Că dacă pe veniturile din vânătoarea și braconajul de ciocârlii se bazează Ministerul și Guvernul, atunci e vai și amar de țara asta!”