Clujul distrus de Ludovic Orban? Cătălin Teniţă: „Sa luam exemplul Clujului. Ăștia de acolo au crescut orașul prin influxul de ITisti. Au adus in economia locala vreo 20-30000 de ITisti in ultimi 10-15 ani. Multi “importați” din alte zone, inclusiv din Bucuresti….din veniturile lor mai mari si-au luat case si o parte din bani s-au revărsat indirect in…”

Updated on iunie 3, 2019 IT-ulș este unul dintre motoarele de dezvoltare ale Clujului. Acum PNL prin Ludovic Orban vrea să distrugă acest sector, implict dezvoltarea Clujului. Doar ca să-i pedepsească pe cei din IT care au votat USR? O mentalitate păguboasă, mentalitate tipic pesedistă.

Ludovic Orban, citat de Digi 24: „Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative și altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”

Clujul distrus de Ludovic Orban? Cătălin Teniţă: „Sa luam exemplul Clujului. Ăștia de acolo au crescut orașul prin influxul de ITisti. Au adus in economia locala vreo 20-30000 de ITisti in ultimi 10-15 ani. Multi "importați" din alte zone, inclusiv din Bucuresti....din veniturile lor mai mari si-au luat case si o parte din bani s-au revărsat indirect in...” 1

Cătălin Teniţă: „Eu cred in fairness si in taxare egala.
Dar pe de alta parte ma gândeam la o chestie.

Sa luam exemplul Clujului.
Ăștia de acolo au crescut orașul prin influxul de ITisti. Au adus in economia locala vreo 20-30000 de ITisti in ultimi 10-15 ani. Multi “importați” din alte zone, inclusiv din Bucuresti.

Acești ITisti nu au plătit impozit pe salariu. Dar pe de alta parte, din veniturile lor mai mari si-au luat case si o parte din bani s-au revărsat indirect in economia locala prin taxele pe construire si prin taxele pe imobiliare, prin TVA-urile la materiale de construcție, prin impozitele plătite pe salarii de constructori si așa mai departe.

Alții au ieșit mai mult in oraș si au întărit sectorul HoReCA. Alții si-au luat țoale si piese de calculator.

Cert este ca daca ne uitam acum pretul pe metru construit in Cluj sau pe terenuri a crescut mult peste Bucuresti dar si salariu mediu (nonIT) s-a dus mult in sus fata de media tarii.

Repet, principial sunt pentru ca toata lumea sa plateasca aceeasi cota de impozit. Dar daca asta ar contraveni unei dezvoltari mai rapide a unei societati sau zone, cum ar trebui sa alegem? Principiile nediscriminatorii care genereaza subdezvoltare sau calculele oportuniste si discriminatorii care genereaza dezvoltare pentru toata lumea?”

Cătălin Drulă: „Eliminarea facilităților fiscale pentru ITiști ar fi o imensă prostie cu efect economic net negativ:

1. Ar muta în buzunarul statului niște bani care altfel rămân în economia privată. ITiștii cheltuiesc acei bani (pe care i-ar lua statul) pe servicii și bunuri susținând alte industrii. Statul pe de altă parte face ce-ați văzut în reportajele Recorder despre PNDL.

2. Ar lovi în competitivitatea unei industrii unde costul principal este cel cu forța de muncă. Asta înseamnă mai puține centre de dezvoltare deschise în România, relocări, locuri de muncă lipsă.

3. Ar însemna mai multă emigrare decât acum (“brain drain”). Locurile de muncă din Vest devin și mai atractive prin comparație.

Efectul net ar fi mai puțini bani pentru bugetul de stat (deci exact invers decât cel urmărit) și mai puțini bani în economia privată.

De ce am vrea să luăm tesla și să ne lovim în felul ăsta?”

error: Content is protected !!