(Foto) ISU Cluj: „Alexandru era pe șantier …Dintr-o dată, realizează că și-a uitat lopata și sare în șanț după ea. Speră să apuce s-o scoată, însă pământul nu ține cont de gândul său și se prăvălește peste el. Îl îngroapă până la brâu și-i strivește picioarele. Colegii lui …”

Updated on aprilie 14, 2019 Reprezentanții ISU Cluj au postat pe Facebook un text în care descriu o intervenție care a avut loc după ce un bărbat a fost acoperit de pământ pe un șantier.

ISU Cluj a scris pe Facebook: „ Alexandru era pe șantier și scotea, alături de colegii săi, cofrajele de protecție ale unui șanț adânc de 4m. Dintr-o dată, realizează că și-a uitat lopata și sare în șanț după ea. Speră să apuce s-o scoată, însă pământul nu ține cont de gândul său și se prăvălește peste el. Îl îngroapă până la brâu și-i strivește picioarele.

(Foto) ISU Cluj: „Alexandru era pe șantier ...Dintr-o dată, realizează că și-a uitat lopata și sare în șanț după ea. Speră să apuce s-o scoată, însă pământul nu ține cont de gândul său și se prăvălește peste el. Îl îngroapă până la brâu și-i strivește picioarele. Colegii lui ...” 1 (Foto) ISU Cluj: „Alexandru era pe șantier ...Dintr-o dată, realizează că și-a uitat lopata și sare în șanț după ea. Speră să apuce s-o scoată, însă pământul nu ține cont de gândul său și se prăvălește peste el. Îl îngroapă până la brâu și-i strivește picioarele. Colegii lui ...” 2

Colegii lui văd nenorocirea și reușesc să încetinească surparea malului de pământ folosind cupa unui excavator.

Anunță imediat situația la 112: “Un coleg este prins sub pământul surpat dintr-un șanț. Este îngropat până la brâu, iar malul se surpă în continuare. Veniți repede!”

Două echipaje de pompieri și unul de terapie intensivă SMURD ajung imediat lângă bărbat. Alexandru era în agonie și le striga să-l scoată de acolo.

Pompierii au realizat imediat că urmeaza o intervenție de lungă durată. Au fixat cofrajele șanțului și au intrat sub malurile de pământ. Împreună cu echipajul SMURD, i-au pus o mască de oxigen bărbatului, i-au administrat lichide și analgezice printr-o linie venoasă.

(Foto) ISU Cluj: „Alexandru era pe șantier ...Dintr-o dată, realizează că și-a uitat lopata și sare în șanț după ea. Speră să apuce s-o scoată, însă pământul nu ține cont de gândul său și se prăvălește peste el. Îl îngroapă până la brâu și-i strivește picioarele. Colegii lui ...” 3 (Foto) ISU Cluj: „Alexandru era pe șantier ...Dintr-o dată, realizează că și-a uitat lopata și sare în șanț după ea. Speră să apuce s-o scoată, însă pământul nu ține cont de gândul său și se prăvălește peste el. Îl îngroapă până la brâu și-i strivește picioarele. Colegii lui ...” 4

Aerul este sărac în oxigen în astfel de situații, iar durerile puternice îl pot duce subit pe bărbat în stare de inconștiență. Eliberarea de sub pământ nu se poate realiza cu utilajele de săpat din șantier. Forța cupei de excavare se transmite prin pământ și poate provoca traumatisme grave persoanei îngropate.

Pompierii coboară alături de bărbat, sub malurile șubrede, și încep să scoată pământul cu lopeți, mistrii, găleți sau chiar cu mâinile goale. Abia la ora 1.00 noaptea, după șase ore de trudă, reușesc să învingă malul ce se surpa. Îl scot pe bărbat în stare de conștiență și îl predau echipajului SMURD pentru a fi transportat la spital.

(Foto) ISU Cluj: „Alexandru era pe șantier ...Dintr-o dată, realizează că și-a uitat lopata și sare în șanț după ea. Speră să apuce s-o scoată, însă pământul nu ține cont de gândul său și se prăvălește peste el. Îl îngroapă până la brâu și-i strivește picioarele. Colegii lui ...” 5

Noi, îi dorim lui Alexandru să se refacă și să ajungă cât mai curând alături de cei dragi. Suntem siguri că de-acum nu va considera atât de importantă lopata sa, încât să lăse la o parte măsurile de protecție. Chiar și pentru o fracțiune de secundă. Și suntem siguri că le va reaminti mereu acest lucru și colegilor săi.”

error: Content is protected !!