Clujul Deștept. A luat peste 400 milioane de euro de la UE. Guvernul a luat Primăriei 20 de milioane de euro

Updated on aprilie 5, 2019 Municipiul Cluj Napoca a atras fonduri europene în valoare de 400 de milioane de euro în cadrul exercițiului financiar 2014-2020, în timp ce Guvernul României taie pentru al doilea an la rând bani pentru oraș.

Fondurile europene merg către realizarea centurii metropolitane, înnoirea floteti de transport public şi diverse proiecte ce vizează investiţii în sănătate, educaţie, oraş verde sau eficienţă energetică, informează Ziua de Cluj.

Clujul Deștept. A luat peste 400 milioane de euro de la UE. Guvernul a luat Primăriei 20 de milioane de euro 1

Principalele proiecte cuprinse la acest capitol au vizat înnoirea flotei de transport în comun prin achiziţionarea de tramvaie şi autobuze electrice, dar şi creşterea eficienţei energetice a unor blocuri sau spitale din oraş, precum şi modernizarea (pietonalizare latura de vest) Pieţei Unirii sau revitalizarea Turnului Pompierilor (lucrări care urmează să fie încheiate la finele lui 2019).

Bugetul din acest an al municipiului Cluj-Napoca va avea însă și o pierdere de 20 de milioane de euro, lucru care va afecta proiectele de investitii, a anuntat primarul Emil Boc.

Edilul clujean a precizat ca pierderile sunt generate de anumite masuri, precum suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau de impactul cresterii salariului minim pe economie in constructii, informează ziare.com.

“Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca este de 326 de milioane de euro si este compus din 190 de milioane de euro bugetul de functionare si 136 de milioane de euro bugetul de dezvoltare. (…) Din nefericire, vestile nu sunt bune nici anul acesta din perspectiva resurselor financiare din cotele din impozitul pe venit. Dupa ce anul trecut am avut o pierdere de 16 milioane de euro, in acest an avem o pierdere de 20 de milioane de euro.

Aceasta este generata de suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si a indemnizatiilor persoanelor cu handicap grav, de diferenta intre cotele defalcate din impozitul pe venit incasate in primele trei luni fata de cat ar fi trebuit sa incasam si de impactul cresterii salariului minim pe economie in constructii. Sunt cheltuieli pe care trebuie sa le suportam si care diminueaza proiectele noastre de investitii, ale orasului”, a spus Emil Boc.

error: Content is protected !!