(Last Updated On: March 20, 2019)

Președintele CJ Cluj anunță că Guvernul a furat 100 de milioane de lei din bugetul județului. Alin Tișe prezintă și de unde a luat Guvernul bani.

Președintele Iohannis a atras atenția că bugetul este construit în mod superficial, „bazat pe cifre supraestimate în raport cu realităţile economice, neglijează investiţiile şi prejudiciază nevoile reale ale românilor de a beneficia de infrastructură, de autostrăzi, de şcoli, spitale, grădiniţe, adică tocmai ceea ce PSD a promis şi nu face”, informează Ziarul Financiar.

Alin Tișe: „Guvernul PSD a furat banii clujenilor.
Guvernul PSD a furat banii clujenilor prin Legea nr. 50/2019 privind Bugetul de Stat. În 2019, peste 100 milioane lei.

1. A furat din suma corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa, reprezentând fond la dispoziţia consiliului judeţean, în vederea susținerii dezvoltării din unitățile administrativ – teritoriale peste 50,5 milioane lei.

Cluj. Alin Tișe: Guvernul PSD a furat banii clujenilor. Peste 100 de milioane de lei. 1. A furat din suma corespunzătoare cotei de 7,5% din ...” 1

Astfel, deși în anul 2018 cota de impozit corespunzătoare veniturilor generate în județul Cluj a fost de 80,988 milioane de lei,
în 2019 este previzionat a se realiza în județul Cluj minimum 79,015 milioane de lei.

Guvernul PSD a diminuat suma aferentă Consiliului Județean Cluj cu peste 50,5 milioane lei, având la dispoziție pentru alocări în vederea susținerii programelor de investiții pentru dezvoltare locală doar 28,4 milioane de lei, conform art. 6.2 din Legea nr. 50/2019.

Mai mult, această diminuare cu 2/3 a sumei cuvenite din impozitul pe veniturile realizate în județul Cluj, în 2019, s-a realizat prin derogare de la prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, penalizând județul nostru și reducându-i sumele la nivel cu județe total neproductive.

2. Guvernul a tăiat și alte fonduri, precum cota de 17,5 % pentru echilibrare, de la valoarea cuvenită județului Cluj de peste 328 milioane lei, la suma plafonată de 275 milioane lei, tăind astfel alte peste 53 de milioane de lei de la județul Cluj, bani care erau destinați investițiilor de modernizare a infrastructurii județene sau locale.

3. Guvernul, prin Legea 50/2019, produce și o diminuare a alocărilor destinate proiectelor, deoarece obligă consiliul județean să mute 111 milioane de lei de la cheltuieli de investiții pentru a acoperi cheltuieli de asistență socială pe care guvernul nu dorește să și le mai asume începând din acest an și a eliminat alocarea lor.

În condițiile sus-amintite, proiectele de dezvoltare ale județului, precum și sumele alocate către UAT-uri sunt afectate, prejudiciind astfel toate bugetele locale”.