Updated on martie 11, 2019 Continuă scandalul Aqua Park. Clujenii care sunt împotriva acestei investiții se mobilizează pentru a ataca chiar în instanță PUG-ul care permite construcția. În locul acestui Aqua Park se cere construcția unui simplu parc. Primarul Emil Boc spune că rămân 8 hectare de spații verzi în zonă.
Pe Facebook, Asociația SOS Parcul Est a scris: „Aproape 70 de iubitori de natură, la vârful turului ghidat, ne-am mobilizat să apărăm Parcul Est în fața agresiunii unui aquapark, al cărui loc este în altă parte.
Am discutat despre cum putem face un parc natural, cum putem opri tăierile de copaci din zonă și arderea stufărișului pentru a proteja biodiversitatea Parcului Est, propus de noi.
Ne-am pornit de la Baza Sportivă Gheorgheni, de lângă viitorul cartier Sopor, am arătat greșelile de concepție în realizarea gardului la Becaș, care blochează accesul locuitorilor din cartier la Baza Sportivă Gheorgheni.
Am ajuns la fosta pepinieră Becaș și am propus un țarc de câteva sute de metri pătrați pentru ca patrupedele să nu mai atace oamenii care intră în zona verde, dar și pentru a nu mai ține în lanț ceilalți câini întrucât e un act de cruzime.
Am propus barieră la drum pentru a nu se mai depozita ilegal deșeuri și ne-am angajat să mai facem o ediție Lets Do It, Romania în parcul propus, cu sute de oameni, ca în toamna trecută.
Am vorbit de un critical mass în zonă la final de martie, dar și de alte evenimente sportive și culturale. Am convenit să luăm legătura cu un avocat, care să conteste aquaparkul pentru că nu respectă PUG-ul.
Dar ca să nu ajungem în instanță, vrem să îl aducem pe primarul Emil Boc în zonă, ca să înțeleagă mai bine de ce vrem parc natural și aquapark în altă parte, mai ales că ne-au contactat clujeni care au teren mai mult și în altă parte, la marginea orașului, pe care vor să îl pună la dispoziție pentru aquapark”.
Primarul Emil Boc, citat de media9.ro: „Consider că realizarea unui aquapark este necesară pentru nevoia de divertisment a clujenilor, care trebuie să meargă la Oradea, Târgu Mureș sau în Ungaria.
Terenul din Becaș este singurul suficient de mare pe care Primăria îl deține. Aquaparkul va ocupa 12 hectare din cele 52 deținute de Primărie, dar partea care va fi închisă și unde se va intra doar cu bilet va fi de 2,2 hectare.
Aceasta este amprenta la sol a clădirii. Avem o parcare de două hectare, dar rămân 8,8 hectare de spații verzi, dintre care 7,7 vor fi cu acces public nelimitat.
Va costa 43 de milioane de euro doar aqauaparkul, banii pentru drum nu sunt încă prevăzuți. Nu știm încă dacă proiectul va fi realizat de Primărie sau într-un parteneriat public-privat.
Urmează să trecem la contractarea studiului de fundamentare a deciziei de concesionare și operare a obiectivului, apoi să scoatem la licitație contractul de concesiune, dacă alegem această variantă de dezvoltare a proiectului. Construcția poate dura cam doi ani”.