Cluj. Ziua Europeana 112. ISU Cluj, amintire: „ Haideți repede pe lacul din Gheorgheni, lângă hotel Tineret. S-a rupt gheața și sunt trei copii care strigă de pe mijlocul lacului! …Pe marginea lacului văd doi copii întinși pe gheață, care îl susțineau pe al treilea căzut în apa înghețată printr-o crăpătură, în timp ce se dădea cu bicicleta pe gheață. Gheața era …”

Updated on februarie 11, 2019 De Ziua Europeana 112, ISU Cluj amintește de o intervenție făcută de plutonierul adjutant șef Claudiu Chintovan, azi șef gardă intervenție stingere, în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Cluj-Napoca.

ISU Cluj: „Un #apel de #urgență pe 981, numărul pompierilor din 1998 suna așa:
” – Haideți repede pe lacul din Gheorgheni, lângă hotel Tineret. S-a rupt gheața și sunt trei copii care strigă de pe mijlocul lacului!”

Cluj. Ziua Europeana 112. ISU Cluj, amintire: „ Haideți repede pe lacul din Gheorgheni, lângă hotel Tineret. S-a rupt gheața și sunt trei copii care strigă de pe mijlocul lacului! ...Pe marginea lacului văd doi copii întinși pe gheață, care îl susțineau pe al treilea căzut în apa înghețată printr-o crăpătură, în timp ce se dădea cu bicicleta pe gheață. Gheața era ...” 1

Plecau atunci, imediat din Compania de Pompieri Cluj-Napoca o autospecială cu echipamente de descarcerare și un echipaj #SMURD, singurul din județul #Cluj la acea vreme.

Pe marginea lacului văd doi copii întinși pe gheață, care îl susțineau pe al treilea căzut în apa înghețată printr-o crăpătură, în timp ce se dădea cu bicicleta pe gheață. Gheața era subțire și nu avea cum să-i susțină pe #salvatori să ajungă la copii. Echipamentele de la ceva vreme constau în prezente subțiri și câteva mai groase primite din donații, nu existau costume de scafandri izolante sau alte posibilități.

Cu toate acestea trebuiau să găsească o cale să ajungă la copii. Așa că, s-au legat cu funii de brâu, s-au pus pe burtă și au intrat pe lac, lipiți de gheață, la o distanță de 2-3 m unul față de celălalt.

Târâș ajung la copiii înghețați și speriați pe care îi aduc la ambulanța SMURD, unde sunt învelit cu pături și îngrijiți de personalul medical.

Așa așa sună doar una din sutele de amintiri pe care ți le poate spune plutonierul adjutant șef Claudiu Chintovan, azi șef gardă intervenție stingere, în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Cluj-Napoca.

Și ți-ar mai povesti cu #entuziasm și despre șirul #accidentelor tragice ale camioanelor de pe Calea Turzii din anii ’90, despre #incendiul de la Poșta Gării, despre explozia transformatorului de la Industria Sârmei – Câmpia Turzii sau despre incendiile de la Terapia.
Își amintește că a ales din #pasiune meseria de #pompier și că a fost prima și singura #alegere. Astăzi spune că nu vede să fi fost mai potrivită pentru al altă #vocație.

Își amintește că a început ca militar în termen în octombrie 1990 și că crescut odată cu sistemul de #urgență.

La începutul carierei își amintește că era foarte multă strictețe și multe cerințe din punct de vedere profesional.
– Am avut noroc cu colegi, care chiar și în acele condiții știau să ne ridice moralul cu o atitudine jovială sau cu un gest colegial. Îmi plăcea să caut singur cum pot să îmbunătățesc ceea ce fac, mergeam din timpul liber la cursurile de prim ajutor care erau destinate voluntarilor SMURD și o făceam doar pentru a înțelege mai bine nevoia personalului medical de atunci. Ajunsesem să cunosc procedurile medicale și medicamentele și să pot să-i sprijinim pe medici la cazurile care mergeam, chiar dacă nu mi se cerea acest lucru la acele vremuri.

Nu în ultimul ne spune:
– Dacă vrei să fii #pompier trebuie să știi că ai nevoie de #sprijinul #familiei pentru a te înțelege când ești la datorie, trebuie să vrei să faci parte din #echipa și trebuie să știi să te detașezi emoțional. Ne este împlinire mai frumoasă decât atunci când reușești să salvezi pe cineva.

Astăzi îi celebrăm pe toți cei care sunt în serviciile de urgență de #ZiuaEuropeana112, #eena2019 #HumansOf112 #emergencyservices”

error: Content is protected !!