Cluj. Mergi? Protest al părinților cu copii cu dizabilități după ce Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea nu au bugetat niciun leu pentru asistenții personali, copiii instituționalizați și persoanele adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale

Updated on februarie 7, 2019 Părinții copiilor cu dizabilități sunt distruși când au aflat că Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea nu au bugetat niciun leu pentru asistenții personali, copiii instituționalizați și persoanele adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale. Printr-o declarație de presă, Liviu Dragnea a anunțat doar că primăriile vor plăti acești bani.
Doar dacă vor avea. Statul român s-a spălat pe mîini și a fugit de răspundere.

Maria Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, spune la Europa FM că – lăsând în seama autorităților locale – plata pentru persoanele cu dizabilități, Guvernul încalcă legea:

„Prin această măsură fără precedent, ei încalcă legea, pentru că bugetele destinate asistenței sociale trebuie, conform legii 448, să fie alocate de la bugetul central. Mai mult, ei încalcă un principiu al planului de guvernare, cel al solidarității și al faptului că și-au asumat să păstreze aceste cheltuieli la nivel central, pentru că autoritățile locale oricum nu dau părinților banii. Sunt întârzieri majore, procese pe rol pentru părinți care nu au primit indemnizațiile de creștere a copilului sau salariile de asistent personal.”

Rodica Bogdan: „Nu negociem viața copiilor noștri și a adulților cu dizabilități! Va așteptăm mâine, in data de 08.02.2019, ora 10.00, in Piața Unirii pentru a apăra drepturile persoanelor cu dizabilități!”

Pe Facebook, Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual a anunțat: „Părinții copiilor cu dizabilități și adulții cu dizabilități ies în stradă, vineri, 8 februarie, în intervalul 10.00 – 13.00, în Piața Unirii din Cluj Napoca, și în 18 județe din țară (numărătoarea continuă) să conteste Proiectul de Buget aferent anului 2019 și să ceară modificarea acestuia.

Cluj. Mergi? Protest al părinților cu copii cu dizabilități după ce Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea nu au bugetat niciun leu pentru asistenții personali, copiii instituționalizați și persoanele adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale 1

În Proiectul de Buget, cheltuielilor pentru salariile asistenților personali, indemnizațiile de creștere a copilului cu dizabilități, serviciile de protecția copilului și centrele pentru adulți cu dizabilități le este alocat BUGET ZERO, fiind lăsate pe seama autorităților locale.

Proiectul de buget, în forma sa actuală, lasă copiii și adulții cu dizabilități și familiile lor fără garanții și în riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supraviețuire.

Județele care s-au raliat (prin notificarea primăriilor și/sau venirea la București) Protestului ”Nu Negociem Viața Copiilor Noștri și a Adulților cu Dizabilități” până în acest moment sunt: Alba, Bihor, Botoșani, Constanța, Cluj, Hunedoara, Prahova, Gorj, Bacău, Vaslui, Dâmbovița, Sibiu, Dolj, Ialomița, Brăila, Covasna, Timișoara, Buzău.

Subliniem faptul că acesta este un efort civic autentic, organizat în regim de urgență, în termen de două zile prin mobilizarea exemplară a părinților de copii cu dizabilități și a adulților cu dizabilități din România”.

error: Content is protected !!