Cluj. „Armele”  laser și ultrasonice anti-ciori, deranjante pentru clujeni. „Oricine trece în zilele astea prin Parcul Central …poate să experimenteze pe propria piele efectele nocive ale ultrasunetelor, poate să simtă că înnebunește și nu-și dă seama de ce. Și asta într-o zonă care …”

Updated on februarie 20, 2019 Clujenii se plâng de efectul „armelor” laser și ultrasonice cu care Primăria luptă pentru eliminarea cicorilor din Parcul Central.

Pe grupul de Facebook Clujul Civic, Horatiu D. a scris: „De ceva vreme, city-managerul orașului Cluj a transformat Parcul Central, fără să avertizeze pe nimeni, în poligon de testare a armelor fonice cu ultrasunete. Pentru alungarea ciorilor, cică.

Cluj. „Armele”  laser și ultrasonice anti-ciori, deranjante pentru clujeni. „Oricine trece în zilele astea prin Parcul Central ...poate să experimenteze pe propria piele efectele nocive ale ultrasunetelor, poate să simtă că înnebunește și nu-și dă seama de ce. Și asta într-o zonă care ...” 1

Ultrasunetele pot avea efecte grave asupra sănătății umane, pot afecta fiziologia umană, pot produce chiar leziuni, dar se pare că pe nimeni din Primărie nu-l interesează acest aspect, și cel mai puțin pe city-managerul Șurubaru, care pare foarte mândru de realizarea lui.

Ultrasunetele pot cauza stări de rău general, amețeli, grețuri, cresc agresivitatea indivizilor. Oricine trece în zilele astea prin Parcul Central, din zona de la intrare (la WC-ul public, un monument istoric din vremea Belle Epoque, dealtfel) până la Pavilionul Artelor Plastice (arh. Kos Karoly, 1943- 1944) poate să experimenteze pe propria piele efectele nocive ale ultrasunetelor, poate să simtă că înnebunește și nu-și dă seama de ce.

Și asta într-o zonă care ar trebui să fie o oază de relaxare în mjlocul nebuniei urbane, un loc în care părinții își duc zilnic, fără să bănuiască ceva, copiii. Dar de posibilele leziuni pe creier care pot fi provocate de ultrasunete bebelușilor și copiilor de până în trei ani cine răspunde, domnule city-manager Șurubaru?

Nu știu cât de eficiente sunt împotriva ciorilor, dar ultrasunetele astea mizerabile vor avea efectul sigur de a alunga oamenii din parc. De fapt, ce urmăriți, domnule city-manager Șurubaru? Să avem un parc cu spații verzi din gazon sintetic sau din mochetă verde, ca la Bacău? Cu copaci de butaforie? Și să ne ciripească triluri de păsărele din difuzoare, cum ne cântă guristele la radioficarea din stații transportului în comun? Aud că sunteți atât de mândru de isprava făcută încât vreți să extindeți procedeul: la celelalte parcuri (Armătura, Feroviarilor, Între Ape, Gheorgheni, Zorilor, Colina, Grădina Botanică), la străzile orașului, unde mai cuibărește câte-o nenorocită de vrabie sau vreo rândunică…De ce nu vă puneți în cap să alungați și sălbăticiunile din Pădurea Făget și din Hoia, dacă pentru dvs. frumosul înseamnă un cavou curat, imaculat și fără viață?

Între timp ar trebui totuși să înțelegeți că orașul Cluj vrea să trăiască în secolul XXI, după mentalitățile și concepțiile ecologice din 2021, nu după concepții din obsedantul deceniu al mijlocului de secol XX, când oamenii ca dvs. credeau că pot viola natura după cum vor ei și să mai scape și nepedepsiți. Suntem un oraș de secol XXI, care-și iubește porumbeii și turturelele, aricii, veverițele, buhele și cucuvelele, rațele și cormoranii de pe Someș, lebedele de pe lacul de la Chios.

În zelul dvs. stupid de a alunga ciorile v-ați întrebat, domnule Șurubeanu, city-manager nu prea smart al unui city care, dimpotrivă, se vrea smart foarte, că veți face viața de netrăit și pentru alte ființe vii, inclusiv pentru orășenii care ar vrea să se plimbe în parc ca să se relaxeze, nu ca să resimtă o senzație de rău general, greață și amețeli, nu ca să-și tulbure metabolismul sau să se aleagă cu cine știe ce leziuni din partea acestori dispozitive neomologate din punct de vedere medical? Am înțeles, aveți ceva cu ciorile, dar de ce vreți să alungați mierlele, privighetorile, pițigoii și vrăbiile din parc? Pe ele ce v-a cășunat?

Și apoi ciorile: între toate păsările, sunt printre cele mai nobile și mai inteligente. Se hrănesc cu dăunători, sunt și necrofage- adică sunt sanitarii orașului, ne ajută să scăpăm de tot felul de gunoaie și mortăciuni, contribuind la curățenia orașului. Au un rol de reglare în delicatul mecanism al ecologiei urbane. În stoluri mari se strâng în oraș doar iarna. Logic: atunci e mai frig și se trag și ele spre locuri unde pot găsi mai ușor căldură și hrană (adică la gropile de gunoi unde ne scapă de o bună parte din produsele secundare și nedorite ale vieții urbane). Pe mine și pe oamenii inteligenți nu ne deranjează, pe dvs. da. De unde ostilitatea asta stupidă contra ciorilor, domnule Șurubaru? Oare această zoo-xenofobie nu se va translata într-una orientată contra oamenilor (unii spun că exact asta s-a și întâmplat în orașul Cluj)?

Cluj. „Armele”  laser și ultrasonice anti-ciori, deranjante pentru clujeni. „Oricine trece în zilele astea prin Parcul Central ...poate să experimenteze pe propria piele efectele nocive ale ultrasunetelor, poate să simtă că înnebunește și nu-și dă seama de ce. Și asta într-o zonă care ...” 2

În concluzie: dispozitivele cu ultrasunete montate în parc sunt un hazard grav pentru sănătatea oamenilor și nu numai (mă gândesc că bieții lilieci și subtilul lor mecanism de locație suferă la fel de mult). Ați transformat Parcul Central, dintr-un loc de agrement preferat de mulți clujeni și de copiii lor, într-un poligon de testare a unor arme neomologate medical, despre al căror efect, pe termen scurt și lung, nu se știu foarte multe (ca dovadă că acest gen de arme sunt utilizare de forțele armate pentru crowd control, dar ele nu sunt aprobate în Europa, de aceea nu veți auzi de ele nici la protestele jachetelor galbene din Paris, nici la Londra sau Berlin).

E timpul să vă strângeți jucăriile stupide și să vi le luați acasă, domnule Șurubaru. Dacă vă plac așa de mult, puneți-le la cap: în loc să alunge din oraș ciorile, care sunt simpatice și, repet, folositoare, mai bine să vă alunge dvs. piticii răi de pe creier.

P.S. Clujenii și-ar putea aminti ce s-a întâmplat acum vreo doisprezece ani cu acele superbe insule de pe Someș, din dreptul Sălii Sporturilor. Erau niște minuni ale naturii, cu o ecologie etajată de la nivelul subacvatic până la coronamentul copacilor care creșteau pe ele, plin de păsări din cele mai felurite specii; nu m-aș fi mirat să aflu că în maluri își făcuseră vizuine chiar și vidrele.

Apele râului erau obligate să ocolească aceste insule, curgând cu viteză mare și, pe cale de consecință, ele erau mereu primenite, proaspete. Pe urmă, prin 2007, municipalitatea- mereu obsedată să transforme orașul într-un cavou aseptic, nemuritor și rece- s-a pus cu buldozerul și a ras insulele de pe fața pământului.

Rezultatul? De atunci avem un luciu de apă neted, banal, plicticos, băltit, murdar, invadat de alge care secătuiesc apa de oxigen și ucid orice forme de viață- un loc unde prosperă doar țânțarul anofel, cel care răspândește cu atâta succes malaria și virusul West Nile. Cam atât despre inteligența ecologică a Primăriei”.

Maria B.: „Parcul Central, unul dintre foarte putinele spatii verzi din Clujul aflat in plina betonare (pardon, dezvoltare), a devenit de nefrecvetat din cauza sunetelor insuportabile emise de aceste aparate de alungat ciorile, care functioneza pemanent.

Pe langa ciori, nici alte pasari sau orice fel de vietuitoare – veverite, albine, etc- nu se mai pot adaposti in Parcul Central. Sunt deranjante pentru oameni, copii, catei, etc, posibil sa fie si foarte nesanatoase. Primaria anunta ca se vor instala astfel de aparate in tot municipiul.
Responsabil de magaria asta este un anumit domn Gheorghe Surubaru”.

 

Gheorghe Surubaru: „Având în vedere numeroasele probleme cauzate de înmulțirea coloniilor de ciori, în anul 2018 am achizitionat un studiu privind zonele cu populație mare de ciori (Corvus corone cornix – cioară grivă și Corvus frugilegus – cioară de semănătură), zonele de cuibărit, stabilirea numărului de sisteme antidăunători cu ultrasunete și laser precum și aria de acoperire a acestora pentru diminuarea și îndepărtarea coloniilor de ciori din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Dintre soluțiile propuse a fost aleasă soluția care constă în îndepărtarea ciorilor prin intermediul unor echipamente care acționează pe bază de ultrasunete și laser.
În data de 30.05.2018 s-au instalat doua echipamente ca stație pilot in Parcul Central „Simion Bărnuțiu” pe un arbore în zona Facultății de Chimie și a fost direcționat către un arbore cu mai multe cuiburi de ciori. Zona a fost monitorizată în perioada 30.05.2018-04.07.2018 și s-a constatat mutarea totală a coloniei de ciori fapt care atestă eficiența aparatelor.

Ca urmare a constatării eficienței acestor aparate, în data de 05.11.2018 a fost încheiat un contract în vederea achiziționării a 30 astfel de aparate (15 Aparat UltrasonX.Bird-X și 15 Aparat Bird-XOutdoor). Acestea au fost livrate la sfârșitul anului 2018 urmând a fi montate în perioada următoare în funcție de condițiile meteo.

Toate aparatele vor fi montate in Parcul Central „Simion Bărnuțiu” în diferite locații stabilite prin studiu.
În perioada următoare vom demara întocmirea și achiziția unui studiu privind diminuarea și îndepărtarea coloniilor de ciori la nivelul întregului Municipiu Cluj-Napoca”.

error: Content is protected !!