Updated on februarie 19, 2019 Clujul este la un pas să piardă pădurea Hoia-Baciu. Este afectată inclusiv în Poiana Rotundă, cunoscută pentru „fenomene paranormale”.
The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend? Susțineți?
1.Trecerea integrală a pădurii în domeniul public.
2. Proprietarii să fie despăgubiți sau să primească lot de pădure în altă parte.
3. Pădurea Hoia-Baciu să devină Parcul Natural Hoia-Baciu, protejat de lege!
“Poiana Rotundă este cea mai căutată din pădure, acolo vin turiştii tot timpul. Este destul de distrusă acum, o parte din zidul de vegetaţie e distrus, arată oribil. Sper să se refacă până la primăvară, când începe sezonul turistic, dar nu ştiu cât. Am văzut că a apărut un drum forestier nou, s-au rupt copacii, vegetaţia care înconjura Poiana Rotundă. Au trecut cu remorcile şi tractoarele.
Arată urât, chiar eram cu un turist în zonă când am văzut, arăta ca după război. Am văzut acum şi copacii tăiaţi la un metru şi jumătate distanţă de pământ, cei pe care i-am postat pe Facebook recent”, a declarat pentru MEDIAFAX Alex Surducan, ghid şi fondator al Aosciaţiei “Romania – Your Lifetime Experience” .
“În proporţie de peste 95% ce se întâmplă acolo este ilegal. Datorită faptului că pădurea este la o distanţă mică de o comunitate aşa mare cum e Clujul ea intră sub formă de gestiune a pădurilor de protecţie.
Asta presupune să se extragă doar arbori bolnavi, putrezi sau deterioraţi. Ori peste 95% din ce se extrage de la Hoia este arbore tânăr şi perfect sănătos. Am fost în teren şi am constatat asta ca şi specialist, ca silvicultor.
Cei care au făcut marcările, reprezentanţi ai Ocolului Silvic Cluj, au făcut un abuz în serviciu. Nu se justifică arborii marcaţi de dânşii, contravin Codului Silvic. Ori dânşii trebuie să respecte în primul rând legea, iar ei încalcă flagrant această lege. Se taie şi ilegal din mai multe părţi”, a explicat Horea Petreuş ,silvicultor , pentru MEDIAFAX.
“Pădurile din preajma oraşelor mari trebuie să devină păduri de recreere, de agrement, nu de exploatare. Doar la Cluj, mii de clujeni ies în weekend, dimineaţa sau după-amiaza la pădure, iar aceste păduri trebuie protejate mai bine, mai ales că nu prea avem parcuri în oraş. Astfel, pădurile devin plămânii verzi ai oraşelor. E valabil nu doar pentru Cluj, ci şi pentru celelalte oraşe din România unde problemele sunt similare”, spune deputatul clujean, Adrian Dohotaru.