(Last Updated On: January 7, 2019)

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, și-a exprimat speranța ca măcar parte dintre milioanele de români plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă.

„Majoritatea dintre noi suntem cetăţeni ai oraşului, dar foarte mulţi dintre noi provenim de la ţară şi faţă de satul românesc trebuie să avem un ataşament şi o dragoste deosebită. Sărbătorile sunt frumoase peste tot, odinioară însă, la sat, ele aveau un farmec aparte.

Mitropolitul Clujului: „Aproape 5 milioane de români au plecat pe alte plaiuri... Au plecat din motive obiective, pentru pâinea cea de toate zilele. Dar încet-încet s-a creat un curent şi tare am dori ca el să îşi schimbe sensul şi să revină acasă...” 1

De aceea, constatând ca satele îmbătrânesc, locuitorii lor sunt mai puţini, Sfântul Sinod a declarat acest an ca an al satelor româneşti. Tare am vrea sa se regenereze satele noastre româneşti.

Această împuţinare a populaţiei este şi pentru că nu este foarte mare natalitatea, dar e în mod deosebit pentru ca aproape cinci milioane de români au plecat pe alte plaiuri.

Au plecat din motive obiective, pentru pâinea cea de toate zilele. Dar încet-încet s-a creat un curent şi tare am dori ca el să îşi schimbe sensul şi să revină acasă”, a spus mitropolitul Andrei, citat de stirileprotv.ro.

Peste 2.000 de credincioşi au participat duminică, atât în catedrala din Cluj-Napoca, cât şi în piaţa din jurul ei, la slujba de Bobotează oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuţ şi de un sobor de preoţi.

La liturghia de duminică au participat preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo şi prefectul Clujului, Aurel Cherecheş.