Cluj. PSD vrea să transforme Spitalul regional într-unul pentru bogați?! Corina Creţu: Dacă spitalele regionale se construiesc în parteneriat public-privat şi cu management privat, vom avea alte trei clinici private la care vor avea acces doar oameni bogaţi

Updated on ianuarie 12, 2019 Comisarul european Corina Crețu a declarat că o eventuală construire a spitalelor regionale în parteneriat public-privat ar putea fi  “un mijloc eficient de a completa fondurile europene atunci când nu există” şi spune că în cazul spitalelor regionale “ar fi moral, poate, să se facă clădirile”, dar, dacă managementul ar fi unul privat, “vom avea alte trei clinici private la care vor avea acces doar oameni bogaţi”. Se zvonește că Guvernul PSD nu dorește construirea spitalelor regionale (Cluj, Iași, Craiova) cu fonduri europene, dorește în parteneriat privat.

“Dacă autorităţile române decid să meargă pe ideea parteneriatului public-privat, eu cred că ar trebui să recurgă la asistenţă specializată din partea instituţiilor specializate cum ar fi Banca Europeană de Investiţii, cum ar fi BERD-ul, dar în cazul spitalelor regionale cred că ar fi moral, poate, să se facă clădirile, dar dacă şi managementul este dat în mâna privaţilor atunci nu mai este în scopul ajutorării oamenilor celor mai săraci şi celor mai vulnerabili, pentru că automat, dacă managemenul merge în mâna privaţilor, aceia vor pune taxe mari şi vom avea alte trei clinici private la care vor avea acces doar oameni bogaţi”, a spus comisarul european, citată de news.ro.

Cluj. PSD vrea să transforme Spitalul regional într-unul pentru bogați?! Corina Creţu: Dacă spitalele regionale se construiesc în parteneriat public-privat şi cu management privat, vom avea alte trei clinici private la care vor avea acces doar oameni bogaţi 1

În acest context, Corina Creţu a afirmat că a auzit “tangenţial” că se discută despre acest lucru şi că “speră să nu fie adevărat, pentru că am mai avut investiţii pe fonduri europene la care nu au acces oameni cu venituri mici, or scopul în Tratatul Uniunii Europene este aceste investiţii să fie în beneficiul cetăţenilor şi în primul rând al celor mai vulnerabili, al celor marginalizaţi, al celor săraci, pentru că noi vrem să ridicăm standardul de viaţă al tuturor”.

Întrebată dacă cele trei spitale regionale ar putea fi finanţate înainte de exerciţiul financiar care începe în anul 2020, Corina Creţu a răspuns: “Pot fi finanţate dacă Guvernul decide să solicite Comisiei Europene realocarea Fondurilor din cadrul Programului Operaţional Regional sau din alte programe operaţionale, sau ideea fazării, dar pentru a fi fazate în primul rând trebuie să primim proiectele pentru a fi analizate şi apoi fazate. Proiectele nu au ajuns la Comisia Europeană”.

 

error: Content is protected !!