Updated on ianuarie 19, 2019 O profesoară de engleză de la un liceu din Cluj a fost reclamată la Inspectorat pentru că i-a învățat pe elevi cum se pronunță în engleză cuvântul foot, anunță Libertatea. Reacțiile nu au întârziat să apară pe această temă.
Mihaela Miroiu: „Ei, noi aveam profesori mult mai decenți.
Înțeleg că un părinte a reclamat-o săptămâna asta pe profesoara de engleză că îi învață cuvinte obscene pe copii: Foot, în cazul de față.
Profesoara mea de geografie ne preda despre orașele portuare. Când ajungea la Liverpool ne spunea inocent și rușinat:
– Copii, mai e un mare oraș port în Anglia, dar nu vi-l spun că-i cuvânt de rușine”.
(foto arhiva)
Adriana Wang: In urma cu cativa ani ne-am mutat din Shanghai in State. Dupa peste doua decenii in Asia, a fost un soc sa descoperim abundenta de gunoi alimentar din supermarketuri. Ne plimbam bezmetici prin magazine intrebandu-i pe ai mei “ sa fac cutare sau mai bine sa fac…” La un moment dat, fiul meu intoarce capul si spune “ mami, vorbeste mai incet ca suna urat “.
Mi-au trebuit cateva secunde sa realizez, pentru ca in vocabularul nostru englezesc nu exista “f..k”. Asa ca, este cat se poate de explicabila consternarea profesoarei de engleza.
Liana Maria Cristian: am fost pusa intr-o situatie similara iar reactia unor parinti dintr-un grup in care am crezut ca pot gasi o solutie efectiv, m-au trimis la psiholog, mi-au spus ca mi se pare, etc. Si eu am 20 de ani in invatamant nu am avut probleme pana anul trecut si cred ca e o chestie de amuzament pe aceasta situatie si nimerim cate una intr- o astfel de conjunctura. Sincer, succes sa reusiti si as fi curioasa in ce directie va merge aceasta situatie. cati suntem asa si poate nu mai zicem pentru ca oricum nu se rezolva cu nimic, dar sper sa fiti vocea victimelor unor astfel de situatii. Exista si multumesc Adriana Stanciu pentru sansa de as discuta deschis si de a gasi solutii!
Iuliana Diaconu: Trimiteti-o pe mamica si la ora de franceza, plina de cuvinte care in romana au alta conotatie. Sa fie, asa, ceva interdisciplinar. „Fut” in franceza se scrie cum se vede si inseamna perfectul simplu de la „a fi”. Daca tot se scandalizeaza, macar sa si invete ceva.
Cristina Șoptelea: Asta înseamnă lipsa de educație. De ce nu cereți comisie de la inspectorat pentru dezbaterea problemei? Dar comisia să știe engleză, nu altceva. Spuneți-i doamnei că sunt și în limba franceză câteva cuvinte nașpa, pentru neaveniți, bineînțeles…
Iliescu Gabriela Dana: Problema se rezolva in scoala si punct.
Directiune slaba si fara reactie si daca s-a ajuns la inspectorat si mai tagic. Schimbarea din functie a tuturor celor care au facut din aceasta falsa problema o adevarata problema.
Toti cei implicati au alte treburi, doar ,,mamica grijulie” are timp de pierdut..
Cazul cadrului didactic este prezentat pe Facebook de o utilizatoare, iar postarea a devenit virală în doar câteva ore. Zeci de persoane au comentat, iar alți profesori spun că au trecut prin situații asemănătoare. „Buna seara
Adriana Stanciu: „Cazul cadrului didactic este prezentat pe Facebook de o utilizatoare, iar postarea a devenit virală în doar câteva ore. Zeci de persoane au comentat, iar alți profesori spun că au trecut prin situații asemănătoare.
„Buna seara As dori sa va intreb: pana cand vom continua sa permitem parintilor sa ne ceara socoteala despre cum trebuie sa ne sustinem orele si ce anume trebuie sa predam. Sunt profesoara de limba engleza.
Am avut lectia „Human body” la clasa a III a. Cuvantul „foot” (care se regaseste in carte) in limba engleza inseamna „picior, laba piciorului”. Acest cuvant se pronunta „fut”, doi de „o” in limba engleza se citesc „u”. In ultima saptamana de scoala din decembrie, a venit la scoala mama unui elev sa ma reclame pe motiv ca folosesc cuvinte vulgare la ora.
Doamna nici macar nu a venit la mine, s-a dus direct la director. Directorul nestiind despre ce e vorba, m-a chemat in cabinetul dansului sa discutam problema. Va jur ca in primele 5 min abia am reusit sa articulez un „aaa” intrucat am nimerit sub artileria vocala a mamei.
Initial nu am stiut despre ce e vorba apoi am inteles ca doamna era focalizata pe laba piciorului din engleza, adica pe „fut” (pronuntie), „foot” (scriere). Am incercat sa ii explic doamnei ca nu e un cuvant vulgar, am venit chiar cu dictionarul, i-am aratat pronuntia, semnele din paranteza dar doamna era nu si nu!
M-am enervat si am intrebat-o pe doamna de unde stie copilul ei ca acest cuvant „fut” e vulgar si unde l-a auzit? Vreau sa va spun ca aceasta discutie a durat o ora, timp in care eu trebuia sa fiu la alta ora ( s-a dus o colega in locul meu la clasa dar eu am pierdut o ora).
Au venit sarbatorile si am crezut ca doamna a inteles si problema s-a rezolvat. Saptamana aceasta, am primit un telefon de la ISJ si desi i-am explicat doamnei inspector despre ce este vorba, luni trebuie sa ma prezint acolo pentru a explica situatia.
Doamna a facut reclamatie si este hotarata sa mearga mai departe sa ma scoata din invatamant. Doamna este „potenta financiar” si manager al unei firme din oras. Directorul este speriat ca din cauza mea va avea brigada in scoala intrucat stie cu ce se ocupa doamna si ce influenta are in „cercurile inalte”. Colegii mei se uita ciudat la mine si susotesc pe la colturi. Culmea e ca au aflat si copiii.
Imaginea mea este patata. In 17 ani de invatamant nu mi s-a intamplat asa ceva niciodata si nu am avut nicio reclamatie. De ce trebuie sa trec prin acest stres intrucat nu sunt vinovata cu nimic. Daca eu fac de suparare un avc pana luni, cine imi da inapoi sanatatea? Cum este posibil asa ceva?. Eu stiu ce am de facut, imi angajez si un avocat la nevoie dar pana unde lasam alte persoane sa ne distruga viata?
Stresul la care sunt supusa in aceste zile si alaturi de mine si familia mea cum imi va afecta sanatatea? Nu am fost om in aceste zile. Pana unde merge ura asta fata de cadrele didactice? De ce nu ne lasati sa ne facem meseria?„, este postarea de pe facebook. Inspectorul general școlar de la ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a confirmat pentru Ziar de Cluj existența sesizării.