Cluj. Moise Guran. „Ce este Alianța Vestului și de ce s-a speriat toată lumea de ea?”

Updated on decembrie 10, 2018 Clujul, Aradul, Oradea, Timișoara nu vor să fie condamnate la sărăcie ca orașele din Oltenia și Moldova. Miliarde de euro stau gratis, pot fi luate pe bază de proiect, de hârtii. Dar ministerele de la București nu sunt în stare să aprobe hârtiile. De exemplu, Clujul a finanțat documentele pentru Spitalul Regional iar ministerul Sănătății a anunțat că se vor apuca și de acte mai la anu, doi, trei, ce atâta grabă? Dacă Clujul ar avea linie directă cu Bruxelles-ul atuci Spitalul Regional s-ar face mult mai repede.

Pe blogul personal, Moise Guran încearcă să explice ce însemnă Alianța Vestului.
Pentru PNL și pentru Klaus Iohannis, cei patru reprezintă reforma internă, evitată prea mult timp. Ultima dată cu ajutorul lui Iohannis, care l-a salvat pe Ludovic Orban într-un moment cheie.

Cluj. Moise Guran. „Ce este Alianța Vestului și de ce s-a speriat toată lumea de ea?” 1

Cineva spunea că în poza aia e și Crin Antonescu, pe stealth mode. Nu știu, o fi. Nu-s sigur. Dar niciunul dintre cei patru nu este în grațiile lui Klaus Iohannis, iar dacă va dori pe bune sprijinul lor la Prezidențiale, actualul președinte va trebui să negocieze. Aș mai observa că ei au o compatibilitate mai mare cu Dacian Cioloș decât cu Iohannis, deși actualul președinte, dacă ar mai fi fost primar al Sibiului, probabil s-ar fi alăturat celor patru.

Alianța Vestului este în primul rând un pol de putere în PNL, căci în niciun caz ea nu reprezintă alternativa “de lăutari” (cum îi spune Victor Ponta, cu referire la Orban).

Antagonică prin definiție cu tot ce reprezintă București, având chiar o insinuare a sloganului UDMR din 2016, această alianță este, implicit, una îndreptată împotriva actualei conduceri a PNL. Deși acești oameni nu sunt traseiști și nu au intenția de a pleca din PNL, nu este exclusă o desprindere, dacă vor fi ignorați în continuare. Dar nu acum, nici mai devreme de 2020.

(…)
Nu pentru că cei patru primari ar fi separatiști, ci pentru că gestul lor reprezintă totuși un ultimatum (pe toate liniile, nu numai pe cea economică) adresat Bucureștiului. Apărută ca reacție la tăierea investițiilor și la îndepărtarea evidentă de UE, Alianța Vestului reușește să rămână în același timp naționalistă și pro-europeană, românească, dar și nebalcanică, liberală dar și conservatoare. O sumă de aparente dihotomii (antagonice), înflorite din spiritul contradictoriu al poporului nostru.

Cea mai mare greșeală pe care o poate face Bucureștiul (indiferent că el se cheamă Dragnea, Iohannis, Orban, Barna sau Cioloș) este să ignore Alianța Vestului. Ea trebuie adusă la București sau, și mai bine, Bucureștiul însuși trebuie să se înscrie în ea. Dar nu cu Firea, care e parte din problemă, devreme ce a luat mai mulți bani decât ceilalți la începutul anului, la revoluția lu’ pește prăjit (fiscală)”.

Primarul Oradei,  Ilie Bolojan: „Faptul că în derularea fondurilor europene, de exemplu, pe care le-a făcut România în aceşti ani, cea mai slabă capacitate administrativă au dovedit-o guvernele, din păcate şi ministerele, este o realitate. Acolo am pierdut bani europeni, datorită incapacităţii de a derula aceste proiecte, birocraţiei şi persoanelor de slabă calitate”

error: Content is protected !!