Updated on decembrie 11, 2018 PSD i-a acuzat de separatism pe primarii care au semnat Alianța Vestului. O prostie, legea permite orașelor să se asocieze pentru accesarea mai ușoară a fondurilor europene. Este și cazul asocierii Brașov-București-Constanța.
George Scripcaru, primarul municipiului Braşov a declarat pentru mytex.ro: „Alianța Vestului este un proiect foarte bun, construit pe principii sănătoase, după care ne-am ghidat și noi atunci când am înființat Axa Brașov – București – Constanța.
Ar trebui ca și alții să se raporteze la astfel de inițiative, pentru că vorbim despre lucruri constuctive mai ales la nivel investițional, benefice pentru zonele pe care le reprezentăm, prin care se vor putea accesa fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea unor proiecte locale, regionale şi naţionale.
Nu se pune problema să fie o ruptură, nici economică, nici de alt fel față de țară. Prin astfel de asocieri avem în vedere realizarea unui scop comun, dezvoltarea regională durabilă. în special pentru domeniile conectivitate, transport și turism”.
Edilul braşovean a adăugat că, în ceea ce privește proiectul București – Brașov – Constanța, în 13 ianuarie 2019 va avea loc o ședință, în Capitală, pentru stabilirea unor detalii organizatorice, iar în 17 ianuarie 2019 va avea loc o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale.
Principalul obiectiv al Alianței Vestului este ca în următorul exercițiu bugetar regiunea să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles. Ilie Bolojan spune că în majoritatea țărilor europene deja se întâmplă asta, iar în România avem deja un exemplu – Delta Dunării, infomrează Hotnews.
”Unul din obiectivele noastre este ca în exercițiul viitor de programare europeană, 2020-2027, o parte din fondurile europene destinate României să fie administrate descentralizat. Asta se întâmplă cu excepția României și a 1-2 țări din Estul Europei, în toate celelalte regiuni din Europa.
De exemplu în Polonia, o țară care a avut un succes important în absorbția de fonduri europene, absorbția se face într-o formă descentralizată. Asta înseamnă că noi dorim să venim cu o propunere de investiție teritorială integrată, deci un pachet de investiții între cele 4 orașe și zonele noastre metropolitane”, a declarat Ilie Bolojan.
Acesta a explicat că o astfel de formulă funcționează deja în România – Delta Dunării.
„ Așa cum Delta Dunării în actualul exercițiu financiar a avut un astfel de instrument și o sumă dedicată, așa dorim ca în perioada următoare acestei grupări să-i fie dedicate o sumă. Dar nu numai acestei grupări, se poate asocia de exemplu Galațiul cu Brăila și ar fi și ei o comunitate de 450.000 de locuitori, sau alte orașe. Am făcut această alianță deoarece aveam nevoie de o entitate juridică să propună aceste chestiuni. Nimeni nu îți dă bani să-i gestionezi dacă nu ai o asociere de genul acesta si nu probezi că instituțional ești în măsură să gestionezi astfel de finanțări.
De exemplu, pentru a derula fonduri europene pentru gestionarea deșeurilor s-au făcut asocieri în fiecare județ. Pentru a extinde rețelele de apă și canal s-au făcut asocieri. Noi am pus în practică ceva care funcționează deja, diferența este că asta este la o amplitudine mai mare, noi suntem 4 orașe mari, care cumulat au 1,5 milioane de locuitori”, a explicat Bolojan.
În ceea ce privește acuzațiile că această alianță dorește să ”rupă România”, primarii spun că este o „tâmpenie.”