Updated on decembrie 4, 2018 Primarul Emil Boc este lăudat de profesorul universitar de economie Bogdan Glavan pentru modul cum înțelege să facă asistență socială. Fără vouchere, gratuități, cu ajutor concret pentru Asociații.
Bogdan Glavan: „Un exemplu din liberalismul care imi place vine de la Cluj. Acolo o asociație de voluntari gătește și oferă de ani de zile o masă caldă persoanelor fără adăpost, dar se chinuia gătind în diverse locuri. Acum, primarul Boc a decis să ofere gratuit asociației un spațiu în care să-și instaleze bucătăria și să plătească utilitățile.
Carevasăzică asistența socială nu se face doar prin programe top-down, gândite de diverși corifei prin parlament, nici prin cantine de stat. Vă mai amintiți cum a cheltuit primarul „care este” 7 milioane de dolari pentru înființarea a 3 magazine Economat? He, he 😉
În cărticica mea am scris că „asistența socială tinde să fie capturată de falși nevoiași și de cei care vânează prilejul de a mai suge fonduri gratis.” Și cum combați asta?
Lași inițiativa privată să se dezvolte, cultivi spiritul caritabil. Oamenii locului știu exact ce trebuie să facă cu banii, fiindcă sunt banii lor, și timpul lor și munca lor de care nu-și bat joc. Eventual tu, ca primărie, îi ajuți un pic. Nu cauți să înlocuiești tu, ca primărie sau ca stat, spiritul de întrajutorare al cetățenilor.
***
Că veni vorba, asta facem și noi joi dupa-amiază și seară în cadrul evenimentului de la Zeppelin Pub în București. Încurajăm caritatea privată și contribuim la consolidarea unei inițiative mai vechi a lui Diana Nasulea.
***
S-au dat, bre, înapoi, banii ăia donați către guvernul Cioloș cu Cumințenia Pământului? 😛 Hai că joi seară noi dăm premiu pe bune, nu pe vorbe”.
Primarul Emil Boc: „O masă caldă pentru cei în nevoie: proiect comunitar la Cluj-Napoca
O masă caldă, proiect de suflet al Clujului, se desfășoară în orașul nostru din anul 2013. Cu sprijinul comunității și al voluntarilor, asociația a reușit în toți acești ani să ofere săptămânal mâncare sănătoasă celor care au nevoie.
În 2018, Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziția Asociației O masă caldă un spațiu cu titlu gratuit. Asociația a asigurat dotările necesare, cu respectarea tuturor normelor de igienă, reușind astfel transformarea spațiului într-o bucătărie pentru comunitate. De asemenea Primăria Cluj-Napoca asigură plata utilităților.
Noua bucătărie va funcționa zilnic, iar mâncarea pregătită de voluntari este transportată ulterior, în caserole, în Piața Muzeului, pentru a fi distribuită către beneficiari. În fiecare zi se vor pregăti între 200 și 250 de porții de mâncare.
Le mulțumesc încă o dată acestor oameni inimoși pentru ideea extraordinară și pentru faptul că pun atât de mult suflet într-un proiect comunitar, pentru a oferi o masă caldă celor care au nevoie. Subliniez că un gest foarte mic al fiecăruia dintre noi poate reprezenta foarte mult pentru oamenii care au nevoie de el!”
O masă caldă: „Si am pornit intr-o noua aventura! Timp de o luna am fost in probe: am testat echipamentele, programul, aprovizionarea, numarul de voluntari dintr-o echipa, cat rezista canalizarea pana se infunda si multe, multe altele”.