(Foto) Cluj: Cum va arăta Parcul Feroviarilor, al doilea cel mai mare parc din oraș

(Last Updated On: November 7, 2018)

Planşe detaliate ale proiectului de reamenajare a Parcului Feroviarilor, al doilea cel mai mare parc din Cluj Napoca, au fost postate recent pe pagina de Facebook Someșul Nostru.

Pe Facebook, cei de la Someșul nostru au scris: „Spațiile verzi din Cluj trebuie conectate mai bine la Someș. Așa cum o face și echipa câștigătoare a concursului de amenajare a Parcului Feroviarilor, coordonată de Vlad Sebastian Rusu.

A durat mai bine de un deceniu de la cereri de amenajare și doar acum se detaliază planurile arhitecților. Până la investiții efective în parc mai e.

Administrația clujeană se mișcă prea încet în raport cu propunerile societății civile. O dinamică mai bună e necesară pentru a crește calitatea vieții în Cluj.”

Primăria a organizat în vară un concurs de soluții pentru reamenajarea parcului, câștigat de o echipă condusă de Vlad Sebastian Rusu.

Proiectul propune transformarea parcului într-o “Grădină a Someșului”, integrând râul în amenajarea propusă. Apa devine, astfel, o „axă ecologică”, un element transformator și atractor al parcului.

Printr-o zonificare complexă și ierarhizată, se propun patru “fâșii funcționale” cu grade diferite de utilizare și multiple scenarii posibile.

Proiectul pune în valoare cele două zone existente de acces prin crearea a două “porți” marcate subtil. Se apreciază descoperirea de noi posibilități de acces în zona de est și accesibilizarea zonei malului opus al râului.

Prin principii de dezvoltare sustenabilă, se propune o abordare ecologică care amplifică biodiversitatea spațiului și care creează zone echilibrate. S-a apreciat integrarea vegetației existente în soluția propusă și selectarea de specii locale, cu potențial mare de adaptabilitate la condițille pedostaționale și cu mentenanță redusă în timp. Prin crearea unei topografii noi, accentuată de prezența vegetației specifice, parcul devine “o lume într-o lume”, un loc protejat, intim, pe care îl redescoperi de fiecare dată când îl parcurgi.

Proiectul integrează în mod inteligent ambele maluri ale Someșului, continuând direcțiile masterplanului existent.

Proiectul folosește în mod abil un sistem de management al apelor pluviale, cu iazuri de retenție și filtre biologice. De asemenea soluția propune un sistem de inundare controlată a apelor Someșului, care poate avea potențial de generare a biodiversității zonei.

Elementele construite se integrează firesc și subtil în peisaj. Arhitectura este discretă, rafinată, reversibilă și deschisă către utilizări diverse.