Clujul lovit de Viorica Dăncilă. Rămâne fără spital regional. Îl „etapizează”

Updated on noiembrie 7, 2018 Clujul a primit o lovitură serioasă de la Viorica Dăncilă. Guvernul nu va mai finaliza în acest an documentația pentru spitalul regional, documentație ce trebuia trimisă la Uniunea Europeană pentru finanțare. S-a introdus termenul de „etapizare” fără termene clare.

Rovana Plumb, a declarat marţi că guvernul Dăncilă a decis etapizarea construcţiei celor trei spitale regionale (Iași, Cluj și Craiova) până după 2021, fără a da un termen clar de finalizare, potrivit G4Media. Alături de marile autostrăzi, începute de ani buni și rămase tot pe hârtie, cele trei spitale se adaugă unui bilanț catastrofal al PSD în domeniul investițiilor.

Clujul lovit de Viorica Dăncilă. Rămâne fără spital regional. Îl „etapizează” 1

De altfel, diverși lideri PSD, în frunte cu consilierul Darius Vâlcov și miniștrii Rovana Plumb și Lia Olguța Vasilescu, au pregătit terenul pentru acest eșec, susținând că sunt prea scumpe. Ei au continuat acuzele la adresa UE, în ciuda asigurărilor comisarului Corina Crețu că Bruxelles-ul e gata să suplimenteze fondurile europene (gratuite).

“Documentaţia tehnică care înseamnă studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, design, maparea serviciilor este în cuantum de 120 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale. (…)

Costul construcţiei şi al dotării fiecărui spital în parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital. Şi atunci, având în vedere alocarea financiară din fonduri europene, pe actuala perioadă de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro contribuţie UE şi 150 de milioane de euro contribuţia României,

am decis etapizarea construcţiei acestor spitale în sensul că din actuala perioadă de programare să plătim documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor, având în vedere perioada de timp care se întinde undeva până la jumătatea anului 2020 cu pregătirea acestor construcţii de spitale, am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada următoare de programare care începe imediat în anul 2021″, a declarat marți Rovana Plumb, citată de Agerpres.

Goada Bogdan 2018: Iași, Cluj și Craiova rămân fără marile spitale regionale, amânate fără termen precis de execuție
2016: “Construim opt noi spitale regionale moderne”

Clujul lovit de Viorica Dăncilă. Rămâne fără spital regional. Îl „etapizează” 2

Construcția celor trei spitale a fost convenită de fostul premier Victor Ponta cu Comisia Europeană în 2014. În 2016, pe durata campaniei electorale, PSD și Liviu Dragnea au promis constant aceste obiective. Pe tot parcursul anilor 2017 și 2018, guvernele succesive PSD au ratat toate termenele asumate pentru depunerea documentațiilor, ajungându-se în situația ca suma alocată de UE, 150 de milioane de euro, să fie în pericol de pierdere.

error: Content is protected !!