Updated on noiembrie 6, 2018 Primarul Emil Boc a înființat Divizia de Inovare Urbană în care sectoarele academic, cultural și de afaceri să ofere suport administrației pentru dezvoltarea orașului. Inițiativa este unică în România și oferă un cadru celor care se ocupă cu „gândirea” de a veni cu idei și soluții.
Jurnalistul Mircea Marian: „Și-n timp ce primaru Florea le ridică celor din Ferentari ansamblul statuar Dac, Emil Boc înființează la Cluj „Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1″.
Divizia experimentează soluții alternative la trei categorii de „provocări cheie” ale orașului: mobilitate, locuire și viitorul muncii.
Îi mor juma din neuroni lui Florea numai când trebuie să spună cuvintele „inovare urbană”: „Cât e comisionul la chestia asta???”
Petronela Rotar-Cotoban: „La Brașov, giratorii. Cultura și inovarea nu au fost niciodată o prioritate”.
Primarul Emil Boc: „Municipiul Cluj-Napoca lucrează la înființarea unei Divizii de Inovare Urbană, după modelul celor care funcționează în orașe precum Boston, Pittsburgh, Dublin sau Barcelona.
Administrația locală are capacitatea de a interveni în mod direct la nivel de infrastructură, de prioritizare a investițiilor, de regulamente locale. Însă aceste măsuri care sunt în puterea noastră trebuie să țină seama în primul rând de nevoile și dorințele clujenilor, de ideile lor, de intuițiile lor, care ne pot ajuta să transformăm în bine orașul.
De aceea e important să construim la Cluj o Divizie de Inovare Urbană care să adune toate aceste cunoștințe și capacități ale clujenilor, ale sectoarelor academic, cultural și de afaceri și care să ofere municipalității o capacitate crescută de a ține pasul cu procesul de transformare continuă prin care trece orașul.
Toate acestea au fost abordate în cadrul conferinței „Dialoguri urbane”, organizată de Centrul Cultural Clujean astăzi, la sala polivalentă – BTarena Cluj-Napoca. În acest context, am prezentat măsurile luate de Primăria Cluj-Napoca în domeniul mobilității urbane și alte aspecte cheie ce influențează calitatea vieții în orașul nostru.
„Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1” este dezvoltată de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică din cadrul Primăriei și cu implicarea tuturor actorilor strategici cheie ai orașului: universități, clustere de tehnologie și afaceri, societate civilă, sector cultural.
Divizia cercetează, experimentează și prototipează soluții alternative la trei categorii de provocări cheie ale orașului: mobilitate, locuire și viitorul muncii, colectând și analizând date, construind scenarii de lucru și măsurând impactul unor intervenții experimentale care caută să lucreze cu comportamentele sociale ale cetățenilor”.