(Video) Istoria Clujului (I). Istoria patinajului artistic la Cluj. Lacul Chios și momentele de virtuozitate artistică din secolul XIX

Updated on octombrie 14, 2018 Un loc aparte din Cluj, unde arhitectura se îmbină cu armonios cu liniștea naturii. Vorbim despre Parcul Central, despre care istoricul Cristian Manolachi declară: ”La începutul sec XIX, clujenii – dar și autoritățile – simt nevoia de a crea un spațiu dedicat loisirului. Așa se naște Parcul Central Simion Bărnuțiu.”

Lacul [Chios] are o poveste interesantă pe care puțini turiști o cunosc. Amenajat în urmă cu peste 150 de ani, Prima mențiune că patinajul era la modă în oraș, se păstrează într-un articol publicat de gazeta Magyar Polgár, la sfârșitul anului 1871, lacul fiind atunci numit un patinoar bunicel.

(Video) Istoria Clujului (I). Istoria patinajului artistic la Cluj. Lacul Chios și momentele de virtuozitate artistică din secolul XIX 1

Istoricul Cristian Manolachi detaliază împrejurările apariției și dezvoltării patinajului artistic la Cluj: ”În a doua parte a secolului al XIX-lea, în Europa Centrală începe ceea ce putem numi o mișcare a patinajului. Astfel, începând cu Viena, capitala Imperiului, se dezvoltă acest sport.

Pasiunea migrează treptat către estul Europei, trecând prin Budapesta, ajunge și la Cluj. Patinatorii erau acompaniați de trupe muzicale profesioniste sau de amatori. […] Există imagini de arhivă care o arată, inclusiv, pe cvadrupla campioana mondială [de patinaj artistic] Lili Kronberger. Execută [pe lacul Chios] mișcări de virtuozitate în materie de patinaj.”

Vezi mai multe detalii în materialul video:

În 1878 este organizat pe lacul din Parcul Central un bal pe gheață, zona fiind luminată de torțe, iar muzica a fost asigurată de fanfara militară. Evenimentul s-a încheiat cu un impresionant foc de artificii.

error: Content is protected !!