Updated on octombrie 31, 2018 A început votul final în cadrul procesului ”Bugetare participativă Cluj-Napoca 2018”, care se va desfășura timp de 3 săptămâni, până în 18 noiembrie.
Unul dintre proiectele validate, propus de Dacian Mujdar, este „DETECTAREA LOCURILOR DE PARCARE DISPONIBILE, ÎN TIMP REAL, FOLOSIND CAMERE VIDEO”, cost 150.000 EUR.
„• Ce problemă vrem să rezolvăm?
Găsirea unui loc de parcare liber poate fi o misiune extrem de dificilă în orice oraș mare. În ceea ce privește municipiul Cluj-Napoca, în prezent există o singură aplicație care prezintă cetățenilor, în timp real, numărul locurilor de parcare disponibile aflate în parcările cu barieră. Numărul total al locurilor aflate în astfel de parcări este de aproximativ 1600, un număr destul de mic în comparație cu cel al mașinilor care intră într-o zi obișnuită în Cluj-Napoca.
• Ce propune soluția noastră?
Aplicația noastră propune și monitorizarea locurilor de parcare ce nu se află în parcările cu barieră. Dintre acestea, cel mai bun exemplu ar fi cel al parcărilor aflate pe marginea drumului, care reprezintă un procent semnificativ din totalul locurilor de parcare ale municipiului Cluj-Napoca.
Aplicația va permite administrarea și monitorizarea acestor locuri de parcare folosind camere video statice. Funcționarii primăriei vor putea configura cu ușurință locurile de parcare ce urmează a fi monitorizate. Acest lucru permite ajustarea ori dezactivarea parcărilor existente, respectiv crearea de noi spații temporare destinate parcării vehiculelor, în cazul unor modificări cauzate de șantiere, redirecționări ori restricționări ale traficului. Disponibilitatea locurilor de parcare va fi prezentată utilizatorilor prin intermediul unei hărți.
• Care sunt avantajele soluției propuse?
Spre deosebire de metodele tradiționale, unele folosite deja și în Cluj-Napoca (senzori, contor la barieră), clasificarea video are o versatilitate mai mare – locurile de parcare pot fi ușor adăugate / șterse de către administratorii primăriei -.
În plus, aplicația poate identifica locurile libere din benzile laterale (acolo unde locurile nu sunt exact delimitate și distanța dintre mașini poate varia foarte mult).
Echipamentele necesare nu trebuie să fie foarte performante, procesarea imaginilor făcându-se pe server-ul primăriei. De asemenea, o singură cameră instalată într-o zonă bine aleasă poate acoperi un număr considerabil de locuri de parcare, acest lucru fiind un plus față de senzori.
Ușurința administrării locurilor de parcare poate fi folosită pentru crearea de locuri temporare pentru evenimente speciale (ex. festivaluri, concerte), când primăria poate transforma temporar o zonă pietonală sau o bandă de circulație în parcare. Crearea și ștergerea locurilor se face prin câteva click-uri pe imagine iar cetățenii ar fi notificați imediat.
DE CE AR TREBUI SPRIJINIT/IMPLEMENTAT PROIECTUL
• Scopul aplicației este de a veni în sprijinul utilizatorilor aflați în căutarea unui loc de parcare disponibil, cât mai apropiat.
• Dezvoltarea tehnologiei din ultimii ani permite realizarea de soluții tehnice cu o acuratețe mare la o scară largă și cu un buget fiabil – În plus, o infrastructură de camere video de monitorizare poate servi în viitor ca fundament pentru alte aplicații (sau supraveghere video).
• Aplicația ar putea fi integrată cu soluții deja existente (aplicatia primariei)
AMPLASAMENTUL PROIECTULUI
Soluția propusă necesită instalarea de camere video fixe în zonele cu locuri de parcare pe benzile laterale ale drumului (Bulevardul Eroilor, Strada Horea, Strada Avram Iancu, Strada George Barițiu, etc.)”