(Video) Clujul dă lecții Bucureștiului: Modernizarea transportului public cu bani europeni

Updated on septembrie 20, 2018 Autoritățile din Cluj Napoca au făcut investiții majore din fonduri europene pentru modernizarea transportului public. Comparativ cu Bucureștiul, investițiile făcute în Cluj Napoca sunt la un înalt nivel.

A fost modernizată linia de tramvai care străbate orașul, au fost achiziționate noi tramvaie, autobuze electrice și automate de bilete, s-au reabilitat străzile care tranzitau liniile de tramvai modernizate, s-au construit piste și stații de închiriat biciclete.

(Video) Clujul dă lecții Bucureștiului: Modernizarea transportului public cu bani europeni 1

Clujul este primul oraș din România care a introdus autobuzele electrice

“Am achiziționat primele patru tramvaie noi — acele tramvaie mov. Avem deja cereri de finanțare, depuse, de peste 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru a achiziționa 24 de tramvaie, 50 de troleibuze noi și 30 de autobuze electrice noi. Acestea se adaugă la investiţiile pe care le-am avut deja. în transportul în comun. De exemplu printr-un program de cooperare finanțat din fonduri elvețiene am achiziţionat deja 11 autobuze electrice, fiind primul oraș din România care a introdus autobuzele electrice, sută la sută nepoluante, în transportul în comun”, a menționat Ovidiu Cîmpeanu, pentru startupcafe.ro.

Reabilitarea străzilor și trotuarelor de pe traseul a liniilor de tramvai

“Odată cu modernizarea liniei de tramvai care se află pe axul central al mai multor bulevarde din oraș am realizat un alt proiect tot finanțat din fonduri europene cu o valoare de peste 20 de milioane de euro – reabilitarea, practic, a străzilor, a trotuarelor din imediata apropiere a liniei de tramvai. Acest lucru ne a permis regândirea circulației în zona liniei de tramvai, crearea unor pieţe publice; de exemplu, în zona Pieței Gării am creat o piață publică modernă și în zona Operei Maghiare, din nou, noul spațiu public extins unde am plantat aliniamente de arbori, am creat spații extinse pentru pietoni dar și pe zona centrală am reușit și crearea de piste de biciclete”, explică directorul departamentului de dezvoltare locală.

Stații de închiriere biciclete

“Am avut un proiect finanțat din fonduri europene prin care am construit 50 de stații de închiriere biciclete, se numește Cluj Bike. Acest proiect s-a dovedit a fi unul de succes, în zilele în care vremea este favorabilă avem peste 2000 de utilizatori ceea ce, sigur, ne încurajează să mergem mai departe cu extinderea infrastructurii pentru biciclete prin noi proiecte pe care le vom finanța atât din fonduri europene dar și din bugetul local.

Vezi aici Video:

Pentru a descuraja utilizarea abuzivă a sistemului, am ales să fie doar o oră gratuit — pe urmă, gradual, pe modelul marilor orașe din Europa Occidentală, crește prețul de utilizare a sistemului Cluj Bike, astfel încât să permitem utilizarea sistemului de către cât mai mulți cetățeni”, explică Ovidiu Cîmpeanu.

error: Content is protected !!