Cluj, orașul din România în criză de IT-iști. Managerii sunt nevoiţi să angajeze din străinătate

Updated on septembrie 14, 2018 Cluj Napoca se confruntă cu o criză de IT-iști, managerii declarând că sunt nevoiți să angajeze oameni din alte orașe sau din străinătate. Situația a apărut din cauză că industria IT crește cu 20% pe an în vreme ce numărul de absolvenți ai facultăților de profil stagnează.

Un tânăr coreean s-a mutat în Cluj-Napoca şi lucrează la una din cele mai mari firme de IT din oraş. Este doar unul dintre angajaţii din străinătate aduşi de manager pentru a ocupa poziţiile libere, scrie digi24.ro.

Cluj, orașul din România în criză de IT-iști. Managerii sunt nevoiţi să angajeze din străinătate 1

Pangyu Jeong, programator: Simt şi eu că industria IT de aici, din Cluj, creşte într-un ritm tot mai alert, cum este deja o structură formată, un sistem mult mai stabil.

Managerul companiei încearcă să găsească candidaţi pentru locurile de muncă disponibile şi în oraşele mici din împrejurimi. Motivul: pe piaţa muncii din Cluj Napoca cu greu mai găsesc specialişti.

Concurenţa pentru admiterea la facultăţile de profil rămâne mare, iar locurile limitate. De pildă, la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai s-au înscris la sesiunea de toamnă 57 de candidaţi. Doar că la specializarea informatică în limba română mai sunt disponibile doar două locuri, la taxă. Situaţia se repetă şi în cazul studiilor în limba engleză.

Daniel David, prorector UBB: După cum ştiţi am avut acea dispută cu Ministerul Educaţiei care a tăiat locuri la masterat şi licenţă. Noi am distribuit locurile în aceste zone astfel că deşi am pierdut vreo 300 de locuri, nu s-au pierdut sau parcă un singur loc la Matematică-Informatică.

În Cluj, 1 din 11 angajați lucrează în IT, potrivit unui studiu de specialitate, iar la nivel național numărul angajaților din domeniu se ridică la 100.000. La sfârşitul anului trecut, piaţa IT din România a fost evaluată la 5 miliarde de euro.

error: Content is protected !!