Updated on iunie 11, 2018 Un proict comunitar a avut loz zilele trecute în Mănăștur. Zeci de clujen i au fost invitați să construiască împreună amenajări temporare în zona Pârâului Calvaria, inclusiv un podeț.
Proiectul este susținut de Centrul Cultural Clujean (CCC) prin Fondul pentru Inovare Culturală, iar acțiunile au avut loc în 9 și 10 iunie, pe parcursul mai multor ore. Oamenii au fost îndemnați să vină cu unelte, „resturi de lemne, vopsea și voie bună”, iar din program nu a lipsit muzica acustică, un picnic de proporții și un atelier pentru cei mici, susținut de Asociația Firul Ariadnei, potrivit citynews.ro.
Proiectul a început la mijlocul lunii ianuarie, cu o cercetare sociologică privind nevoile cartierului și zonei La Terenuri (coordonată de Anca Chiș și Marina Mironică împreună cu studenții facultății de Sociologie). Au urmat două lucrări de street art pe pereții garajelor de-a lungul Aleii Pârâului cât și animarea podețului de legătură, cu Kero, Ocu, Petre și Bogdan.
A mai avut loc un târg de bunătăți locale. De asemenea, în cadrul Zilelor Mănășturului a avut loc o dezbatere privind prezentul, viitorul și perspectivele zonei, de la nevoi de bază la proiecții de dezvoltare locală și implicare comunitară. Totodată, au demarat niște ateliere de soluții de Peisagistică și Arhitectură cu studenții de la USAMV.
„În cadrul cercetării sociologice, în sub-componenta legată de zona Pârâului, rezultatele parțiale ale cercetării realizate în jurul spațiului La Terenuri și pârâul Calvaria susțin că 45% dintre cei cu care am vorbit petrec foarte puțin sau deloc din timpul lor în apropierea pârâului, deși acesta este una dintre puținele spații libere, cu iarbă și copaci din zona blocurilor. Cei mai mulți dintre respondenți doar tranzitează zona pârâului Calvaria, în drum spre stația de autobuz sau magazine.
De asemenea, întrebați care sunt punctele de interes în proximitatea râului, oamenii au găsit cu greu niște repere, deoarece într-adevăr nu există infrastructură care să invite la a petrece timpul acolo(…). Peste jumătate din răspunsuri susțin că traversarea și accesul de pe o parte pe alta a pârâului este complicată, acest lucru fiind cauzat de podurile șubrede, greu de accesat, treptele abrupte și lipsa infrastructurii pentru cărucioare sau biciclete”, își justifică demersul organizatorii, cei de la Grupul de Inițiativă pentru Mănăștur.
”În continuare vom analiza mai detaliat baza de date și vom putea aduce explicații mai ample despre comportamentul și interacțiunea oamenilor cu zona pârâului Calvaria, dar și vis a vis de problemele legate de trafic, locuri de parcare, zone verzi și calitatea spațiului public în cartierul Mănăștur”, arată aceștia.
Proiect a fost susținut de CCC prin Fondul pentru Inovare Culturală și co-finanțat de AFCN.