(Last Updated On: April 17, 2018)

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSSUB) au anunțat marți seară că intră în grevă japoneză din cauza măsurilor aberante luate de ministrul Educației în ceea ce privește tăierea locurilor bugetate de la cea mai importantă Universitate din România.

Pe Facebook,OSUBB Cluj-Napoca a scris: „Având în vedere deciziile luate în ultimele zile de către Ministerul Educației Naționale în ceea ce privește situația locurilor bugetate din Universitatea Babeș-Bolyai, cât și alte universități de prestigiu din țară, declarăm grevă japoneză pentru această săptămână.

Cluj: GREVĂ a studenților de la UBB! „Având în vedere deciziile luate în ultimele zile de către Ministerul Educației Naționale în ceea ce privește  ...” 1

Ne propunem ca în mediul în care învățăm, deciziile să fie luate în mod corect, raportate în mod obiectiv la rezultatele unităților de învățământ.#OSUBB #GrevăJaponeză”

Reprezentanții UBB au organizat vineri, 13 aprilie, o conferință de presă pe tema repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019.
Conducerea Universității Babeș-Bolyai se declară revoltată și solicită ministrului Educației Naționale revizuirea acesteia, precum și transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere. Solicitarea vine în contextul scăderii numărului de locuri bugetate repartizate de Ministerul Educației Naționale pentru admiterea din acest an, în ciuda rezultatelor foarte bune obținute de UBB pe plan intern și internațional.

Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai sunt deciși să conteste decizia Ministerului Educației Naționale și să protesteze împotriva acesteia până când solicitările vor fi soluționate.
Ca acțiuni concrete imediate, UBB așteaptă încetarea asediului și corectarea rapidă a erorilor în distribuirea locurilor bugetate la licență/master/doctorat.

Lipsa acestor acțiuni concrete ne obligă (1) să demarăm consultări pentru intrarea, inițial, în grevă japoneză, iar ulterior în grevă generală (studenți și angajați UBB) și (2) să informăm partenerii externi de aceste demersuri antiacademice.