Produse la Cluj. Drone de înaltă tehnologie folosite pentru identificarea tăierilor ilegale de păduri

Updated on martie 6, 2018 O firmă din Cluj Napoca produce drone de înaltă tehnologie care sunt folosite pentru identificarea tăierilor ilegale de păduri. O astfel de dronă funcţionează pe baterii, are o autonomie de o oră şi 20 de minute şi zboară cu o viteză medie de 60 de km pe oră.

”Avem o făbricuţă în Cluj-Napoca şi am început producţia de drone în urmă cu 11 ani din pasiune pentru aviaţie, pe atunci nu prea erau cunoscute şi folosite, era un pionierat în România în acest domeniu. Proiectăm dronele pe softuri specializate şi construim de la zero drone cu aripi fixe, cu o anvergură de 140 de cm, folosind materiale certificate aeronautic, de înaltă tehnologie, cum ar fi fibră de carbon, ţesătură de kevlar. După fiecare fază de proiectare ieşim cu drona la zbor, la teste, facem mici ajustări pentru îmbunătăţirea produsului.

Produse la Cluj. Drone de înaltă tehnologie folosite pentru identificarea tăierilor ilegale de păduri 1

În cei 11 ani de activitate, nu am avut un produs fix, la vânzare, pentru că am vrut să le îmbunătăţim, astfel că sunt unicate. Avem acum o dronă într-o producţie de preserie din care am vândut 5 bucăţi în ultimele 6 luni, la un preţ de 5.000 de euro bucata.

Drona cântăreşte 3 kg, funcţionează pe baterii, are o autonomie de o oră şi 20 de minute şi zboară la o altitudine de 120 de m cu o viteză medie de 60 de km pe oră. Aparatul foto, amplasat în botul dronei, realizează fotografii aeriene color cu un cadru pe secundă”, a spus Sergiu Cocan, managing partener al firmei Flying Fish Cluj-Napoca, pentru mediafax.ro

Sergiu Cocan a spus că a prestat servicii pentru proprietarii de păduri, împreună cu specialiştii Facultăţii de Silvicultură din Braşov, care au dezvoltat o aplicaţie pe baza fotografiilor obţinute din dronă şi luate la intervale regulate.

Produse la Cluj. Drone de înaltă tehnologie folosite pentru identificarea tăierilor ilegale de păduri 2

Potrivit acestuia, firma sa a realizat un zbor demonstrativ cu drone pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor, în condiţiile în care exista interes pentru utilizarea acestui tip de aparat, însă până la urmă conducerea ministerului a decis achiziţionarea de multicoptere din China pentru supravegherea pădurilor, care nu sunt, însă, fiabile pentru suprafeţe mari, deoarece au o autonomie de 10 – 15 minute.

Reprezentantul Flying Fish a explicat că dronele sunt preprogramate cu ajutorul unui soft gratuit, se trasează planul de zbor în coordonate GPS, după care aparatele sunt lansate de pe o rampă metalică cu ajutorul unui elastic, cu motorul oprit.

error: Content is protected !!