Cluj: Protest cu măturoaie al romilor în fața Primăriei

Updated on martie 22, 2018 Un protest la care au participat aproximativ 50 de persoane, printre care și deputatul Adrian Dohotaru, a avut loc ieri în fața primăriei. Protestatarii sunt nemulțumiți de atitudinea administraţiei locale în legătură cu romii.

Acţiunea a avut loc cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale iar protestatarii au purtat un banner cu mesajul “Toţi împotriva rasismului” şi, de asemenea, au curăţat cu măturoaie trotuarul din faţa primăriei, informează Ziua de Cluj.

Cluj: Protest cu măturoaie al romilor în fața Primăriei 1 Cluj: Protest cu măturoaie al romilor în fața Primăriei 2 Cluj: Protest cu măturoaie al romilor în fața Primăriei 3

„Mă solidarizez prin actul curățării străzii și cu oamenii din Pata Rât, victime ale ghetoizării și ale unor munci precare, invizibile, de salubrizare a orașului. Amintesc că aproape jumătate dintre patarâteni au fost evacuați de autoritățile locale în preajma unor rampe toxice de deșeuri. Pata Rât trebuie deghetoizat. Iar oamenii de acolo merită să locuiască în locuințe decente și să aibă joburi prin care să își depășească actuala condiție.

De asemenea, într-un interviu acordat Mediadax la performance, am solicitat dreptate pentru puținii romi rămași în viață dintre cei care au fost deportați în Transnistria, victime ale rasismului fascist. Sunt unul dintre cei aproape 1.800 de semnatari ai petiției inițiate de istoricul Petre Matei, care a documentat situația romilor deportați. Am cerut într–o interpelare către min. Muncii, Olguța Vasilescu, ca statul român să îşi respecte obligaţiile faţă de supravieţuitorii romi ai deportărilor în Transnistria. Între 1942-1944, au fost deportaţi în Transnistria aproximativ 25.000 de romi şi în prezent mai există doar câteva zeci de supravieţuitori.

Romii au suferit jumătate de mileniu de sclavie, experienţa traumatică a deportării, valuri succesive de evacuări forţate, joburi prost plătite ca cele de curățenie, discriminare pe toate planurile. Despăgubirea şi identificarea puţinilor supravieţuitori cu sprijinul istoricilor ar fi un gest tardiv de recunoaştere a suferinţelor deportaţilor şi a unei istorii puţin cunoscute publicului larg.

 

Prin astfel de gesturi simbolice, ne putem apropria apoi asupra nedreptăților trecutului și prezentului”, a scris deputatul Adrian Dohotaru pe Facebook.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează anual Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale la 21 martie. Tema din 2018 a acestei zile este: Promovarea toleranţei, incluziunii, solidarităţii şi respectului pentru diversitate în contextul combaterii discriminării rasiale.

error: Content is protected !!