Cluj: Pâine cu făină din seminţe de urzică, invenţie a studenţilor de la USAMV

Updated on martie 23, 2018 Invențiile studenților de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, au fost prezentate la salonul Pro Invent. Printre produsele inovatie se numără sărățelel aglutenice făcute din fasole Mung sau pâine cu făină din semințe de urzică.

Sărăţelele din fasole Mung, care este o plantă originară din Asia, au fost create de o studentă care a încercat astfel să contribuie la îmbogăţirea gamei de alimente destinate celor care suferă de boală celiacă.

Cluj: Pâine cu făină din seminţe de urzică, invenţie a studenţilor de la USAMV 1

(foto: Mediafax)

Practic, pentru persoanele care nu pot consuma gluten, coşul zilnic este mult mai scump decât pentru restul consumatorilor, deoarece produsele au un preţ mult mai ridicat. Banalii biscuiţi, de exemplu, pot fi de trei-patru ori mai scumpi şi, în plus, magazinele nu oferă prea multe tipuri de produse.

“M-am gândit la persoanele care suferă de boala celiacă, dar am vrut să fac un produs inovativ şi pentru celelalte persoane. Mi-a venit în minte o sursă de proteine, m-am gândit la fasole, dar am vrut să fie un tip care nu este atât de cunoscut. Am ales fasolea Mung care provine din Asia. Aceasta se găseşte în general în magazinele bio şi nu o cunoaşte toată lumea”, a explicat Andreea Filip, studentă în anul IV Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor a USAMV, pentru agerpres.ro

Sărăţelele aglutinice conţin şi făină de orez şi amidon, precum şi făină din boabe coapte şi măcinate de fasole Mung, în proporţii variate, de la 10 la 30 la sută.

Un alt produs inovativ creat de studenţii Facultăţii de ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor este pâinea cu făină din seminţe de urzici. Potrivit echipei care a creat acest produs, ideea a fost aceea de a îmbunătăţi un produs de bază şi de a revaloriza o plantă cu certe proprietăţi alimentare, dar care este insuficient consumată. Studenta care a creat acest produs, Rebeka Zsuzsa Tasnadi, a explicat că făina din seminţe de urzici conţine aminoacizi graşi esenţiali, care aduc un aport nutritive însemnat pâinii.

“Pe piaţă este în prezent o cerinţă foarte mare pentru produsele funcţionale, cu o valoare nutritivă ridicată. Pâinea cu făină din seminţe de urzici este un astfel de produs îmbogăţit cu aminoacizi graşi esenţiali, care face parte dintr-un proiect de cercetare, o invenţie care va fi prezentată în cadrul Târgului Pro Invent programat la Cluj-Napoca”, a spus studenta.

Pâinea respectă o reţetă clasică, la care se adaugă făină din seminţe de urzici în proporţii variate, de 3, 6 sau 9 la sută. Concentraţia mai mare de făină din seminţe de urzici modifică uşor şi gustul pâinii. În cazul celei care conţine făină din seminţe de urzici în proporţie de 9%, gustul va fi mai ierbos.

 

error: Content is protected !!