Updated on martie 14, 2018 Primarul Emil Boc a readus în discuție regionalizarea României și propune înființarea unei regiuni în jurul Clujului, de minim 800,000 de locuitori care să acceseze direct fonduri europene de la Bruxelles. Este cunoscut scandalul cu banii europeni pentru Centura Metropolitană blocați de București.
Propunerea lui Emil Boc însă nu este privită cu ochi buni deoarece o regiune mică înseamnă o regiune „secuiască” lucru de neacceptat de majoritatea românilor. Așa că frica de secui va bloca dezvoltarea Clujului într-o regiune iar administrația locală va fi nevoită să-și ia în continuare aprobările de la București.
“Fiecare dintre localitățile din zona Clujului are strategia sa: Florești, Apahida, Câmpia Turzii, Turda, Dej, însă acestea nu se leagă între ele. Eu nu pot să impun strategia comunelor din jurul municipiului, pentru că nu am pârghiile legale disponibile, însă cei 40.000 de oameni din Florești influențează direct calitatea vieții din Cluj-Napoca.
Reforma administrativă în România trebuie făcută cât mai repede, nu te poți baza pe o lege din 1968, suntem singurii din Europa care se mai bazează pe legislația comunistă din domeniu.
Este necesară crearea acelor regiuni de cel puțin 800.000 de locuitori, în accepția europeană – acum numai zona Sucevei se află în această situație – pentru că atunci și Clujul va putea să ia bani direct de la Bruxelles.
Reforma la nivel micro nu se poate face cu 3.000 de primării, numărul lor trebuie redus cu cel puțin 1.000, unele dintre ele nici nu au bani de lumină și stau la mila guvernului, deci nici nu se poate vorbi despre dezvoltare. Legal, regiunile în România nu au personalitate juridică”, a spus Emil Boc citat de Ziua de Cluj.
Ești de acord cu o regiunea Cluj și o regiune „secuiască”?