(Last Updated On: February 13, 2018)

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru 2018 a fost aprobat. Acesta se ridică la suma de 257 de milioande de euro și este mai mic decât cel de anul trecut.

Primarul Emil Boc a anunțat deja faptul că orașul pierde aproape 30 de milioane de euro din cauza revoluției fiscale.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 1

„Bugetul municipiului Cluj-Napoca, din nefericire, în urma scăderii cotelor din impozitul pe venit, a fost afectat cu 28 milioane de euro. Clujenii au pierdut echivalentul unei săli polivalente dotate cu toate facilitățile. Există promisiunea ministrului Teodorovici că o parte din această pierdere va fi compensată după iunie Obiectivele de investiții ale noastre sunt afectate, multe proiecte au fost amânate, altele gradate pe mai mulți ani. Ceea ce a fost afectat prin revoluția fiscală a fost domeniul investițiilor și de aici înseamnă locuri de muncă și ce presupun locurile de muncă pentru fiecare cetățean”, a spus Emil Boc.

Bugetul a fost aprobat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de astăzi, 12 februarie.

Principalele priorități ale Primăriei Cluj-Napoca pentru anul în curs, așa cum au fost prezentate în perioada de consultare și dezbatere publică:

1. Taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 2

2. Primăria va demara realizarea studiului de fezabilitate, planului urbanistic zonal și documentației tehnice în vederea autorizării Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (Gilău – Florești – Cluj-Napoca Sud – Apahida). Prin asumarea de către Primărie a cheltuielilor necesare, Proiectul Centurii Metropolitane a fost deblocat.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 3

3. Realizarea studiului de prefezabilitate pentru introducerea transportului în comun cu Metroul.

4. Demararea procedurii de licitație pentru proiectarea pasajelor Mărăști și Tăietura Turcului.

5. Începerea lucrărilor la noul pod al Porţelanului şi reabilitarea podului Fabricii; demararea procedurii de achiziţie de lucrări pentru reabilitarea podului Garibaldi.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 4

6. Punerea în circulaţie a primelor 11 autobuze electrice. Atragerea de finanţări europene pentru achiziţia de tramvaie, autobuze electrice și troleibuze dotate cu tehnologie de ultimă generație.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 5

7. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 6

8. Continuarea modernizării Spitalului Municipal şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene şi a SMURD.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 7

9. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală”. Reabilitarea termică a Colegiului Naţional „George Coşbuc” şi a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 8

10. Demararea proiectelor de construire a două noi creşe şi de modernizare şi extindere a două grădiniţe din fonduri europene.

11. Finalizarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere din totalul de 100 de platforme a căror amenajare a început în anul 2017; demararea procedurilor legale pentru amplasarea a încă 100 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

12. Demararea realizării unor parcuri noi, în zonele Între lacuri și La Terenuri, precum şi modernizarea parcurilor Ştefan cel Mare, I.L. Caragiale şi Piaţa 14 Iulie.

13. Implementarea soluţiilor cȃştigătoare la concursurile pentru Turnul Pompierilor (demarare execuţie lucrări) şi pentru amenajarea malurilor Someşului (proiectare); organizarea unor concursuri de soluții dedicate revitalizării spațiilor publice din orașul nostru: Parcul Feroviarilor, str. M. Kogălniceanu şi Cetăţuie.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 9

14. Organizarea de dezbateri publice în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.

15. Sprijinirea organizării de activităţi sportive de anvergură în infrastructura sportivă de excelenţă care a adus Clujului titlul de „Oraș European al Sportului 2018” (FED Cup, Campionatul Mondial de Popice, Campionatul European de Tenis de Masă Cadeţi şi Juniori etc.).

16. Va continua digitalizarea activităţii administraţiei prin realizarea de noi aplicații și implementarea de noi proceduri digitale în vederea simplificării relației Cetățean-Primărie.

17. Implementarea proiectelor din cadrul procesului de Bugetare participativă online Cluj-Napoca 2017.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 10

18. Continuarea proiectelor de realizare a locuințelor sociale pe str. Sighișoarei și str. Ghimeșului; implementarea unei noi politici sociale în domeniul locativ pentru persoanele marginalizate social sau în risc de marginalizare şi excluziune socială.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 11

19. Finanțarea proiectelor din cadrul Programului Cluj 100, dedicat Centenarului Marii Uniri.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 12

20. Amenajarea de stații de încărcare pentru mașini electrice, primele urmȃnd să fie amplasate în zona parcării din Piața Unirii și pe str. Moților nr. 1-3, în incinta parkingului.

21. Lucrări de reparații la ansamblul statuar Mihai Viteazul; amenajarea zonei pietonale din preajma statuii.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 13

22. Finalizarea licitațiilor pentru execuție și începerea lucrărilor la parkingurile din Hașdeu și str. Primăverii nr. 20; continuarea proiectelor de realizare a următoarelor parkinguri: Primăverii nr. 8, Mogoşoaia nr. 7, Albac-Azuga, Trotușului, Sighișoarei, Gheorghe Dima, Liviu Rebreanu, Oncologie, P-ța Cipariu şi Nicolae Titulescu.

Cluj: Bugetul a fost aprobat. 22 de proiecte importante pentru 2018, bani și pentru Metrou 14

Am urmărit să cuprindem în buget, în limitele permise de lege și resursele financiare, propunerile pe care le-am primit din partea cetățenilor, societății civile, partidelor politice, astfel încât să avem o formulă de buget care să răspundă nevoilor Clujului.