Cluj. Cristina a suferit 14 intervenții chirurgicale în mai puțin de 6 luni! Emanuel Ungureanu: „Colegul meu din Comisia de Sănătate, Tudor Pop luptă pentru viața unei doamne din Cluj-Napoca. M-am …”

Updated on ianuarie 18, 2018 Deputatul Emanuel Ungureanu , cel de la care a izbucnit scandalul medicului Lucan, aduce în discuție situația unei doamne din Cluj-Napoca care a suferit 14 intervenții chirurgicale în mai puțin de 6 luni!

Pe Facebook, Emanuel Ungureanu  a scris: „Colegul meu din Comisia de Sănătate, Tudor Pop luptă pentru viața unei doamne din Cluj-Napoca.
M-am alăturat luptei lui și ieri am avut o discuție lungă cu Cristina Udrescu.

Cluj. Cristina a suferit 14 intervenții chirurgicale în mai puțin de 6 luni! Emanuel Ungureanu: „Colegul meu din Comisia de Sănătate, Tudor Pop luptă pentru viața unei doamne din Cluj-Napoca. M-am ...” 1
Are 39 de ani, ca mine.
Boala ei este rară și cronică.
Acum este îngrijită la Paris, mai mult din mila statului francez.

Statul român nu are soluții pentru ea decât într-o formă provizorie pe formularul S 2.
Mai avem mulți suferinzi care au nevoie de nutriție parenterală și trebuie ca Ministerul Sănătății să găsească soluții pentru ei.

Voi urmări cu atenție și consecvență modul în care Casa de Asigurări Cluj va găsi soluții să o ajutăm pe Cristina în baza legislației pe care o avem în vigoare.
Luptăm pentru Viață!”

 Tudor Pop:  Când medicina salvează pacientul, birocrația românească îl ucide.

Este și cazul Cristinei Udrescu (foto), o tânără din Cluj care în toamna lui 2016 a fost operată de fibrom uterin în România. Ca urmare a acestei intervenții și a unor antecedente de boală din copilărie, au apărut mai multe complicații post-operatorii.

Cristina a suferit 14 intervenții chirurgicale în mai puțin de șase luni! La final, din lungimea normală de 4 metri a intestinului subțire, Cristina a rămas cu doar 30 de centimetri și un diagnostic de sindrom Bowel de intestin scurt permanent cu insuficiență intestinală cronică.

Cristina a mai rămas cu ceva din spitalul românesc. Cu trei bacterii. Adică cu infecții nosocomiale.

În aprilie 2017, o Cristina extrem extrem de slăbită a ajuns într-un spital din Franța. Acolo a fost salvată de către o echipă de medici francezi și a supraviețuit, ba mai mult, și-a revenit și organismul ei greu încercat s-a echilibrat. Totuși, viața ei depinde de hrănirea artificială administrată printr-un cateter sau, în termeni de specialitate, alimentație parenterală totală.

În spitalul parizian, Cristina Udrescu a fost instruită cum să-și administreze singură tot tratamentul necesar, inclusiv alimentația parenterală totală la domiciliu. Acest lucru îi oferă nu doar independență și demnitate, dar o și protejează de riscurile infecțioase aferente unei spitalizări îndelungate și reduce costurile cu îngrijirea ei medicală. În aceste condiții, pronosticul Cristinei este unul optimist.

Dar surpriză, alimentația parenterală totală la domiciliu nu este asigurată/decontată de sistemul românesc de asigurări medicale.

Asta deși alimentația parenterală totală este finanțată integral dacă se petrece în spital, prin fondurile Programului Acțiune Prioritară Anestezie-Terapie Intensivă. Cu alte cuvinte, acest tratament esențial este asigurat de statul român doar dacă este administrat unui pacient în spital, dar nu și la domiciliu.

Dacă sistemul francez învață pacientul cum să-și administreze singur acest tratament pentru a-i crește independența (Cristina Udrescu poate umbla normal, poate desfășura diferite activități fizice ușoare, etc), sistemul românesc blochează acest tip de pacienți în spital, într-o stare de dependență și expuși zilnic riscului infecțiilor intra-spitalicești.

La începutul lunii ianuarie, am aflat de cazul Cristinei. Am sunat-o și am început să stăm de vorbă. Mi-a povestit cum în ultimele șase luni, a transmis autorităților române mai multe solicitări de soluționare a problemei. Același lucru l-au făcut și medicii care o tratează și conducerea spitalului parizian Beaujon – Clichy.

În România, comisiile medicale de specialitate din Ministerul Sănătății (ATI și gastroenterologie) au avizat și aprobat la rândul lor faptul că unicul tratament posibil și recomandat în acest caz este alimentația parenterală totală la domiciliu.
Ministerul Sănătății din România a admis, printr-o adresă oficială în iulie 2017, că “problema ridicată nu este una izolată, mai mulți pacienți pot avea indicație de alimentație parenterală totală de durată” și că “problema este de mare urgență, importanță și gravitate”.

Și totuși, astăzi, România o condamnă, din nou, la o moarte lentă. Pe ea, și pe cei care se află în situația ei.

Suntem în ianuarie 2018, și niciuna din autoritățile responsabile – Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate – nu au întreprins vreo acțiune concretă de rezolvare a problemei. În prezent, Cristina Udrescu este internată în continuare în spitalul din Franța, costurile spitalizării sale fiind mult mai mari pentru statul român decât dacă i s-ar acoperi tratamentul la domiciliu în România. Mai mult, aflându-se într-o stare stabilă, Cristina va fi externată în următoarele zile.

Date fiind faptele de mai sus și lentoarea birocrației medicale românești nocivă atât pentru sănătatea pacienților cât și pentru administrarea eficientă a fondurilor publice existente, lansez un apel public prin care solicit de urgență includerea în lista de rambursare sau într-un program național adecvat a tuturor categoriilor de materiale și aparatură necesare nutriției parenterale totale la domiciliu. Apelul este sub forma unei scrisori deschise adresată domnului Prim-Ministru, Mihai Tudose, Ministrului Sănătății, Florian Bodog și președintelui Casei de Asigurări, Laurențiu Mihai.

Nu ca o favoare, ci pentru că sănătatea este un drept!

Dreptul Cristinei Udrescu și dreptul oricărui român aflat în nevoie din cauza bolii.„

error: Content is protected !!