Video Cluj: „NOUTĂȚI de la Pata Rât… Am descoperit încă un lac de levigat concentrat care se revarsă în Râul Negru”

Updated on decembrie 4, 2017 Szakáts István a postat pe Facebook un update în privința lacului de levigat de la Pata Rat. Acesta a postat și mai multe video-uri cu afluentul de levigat concentrat care curge în Zăpodie.

Pe Facebook Szakáts István a scris: „NOUTĂȚI de la Pata Rât.

Video Cluj: „NOUTĂȚI de la Pata Rât... Am descoperit încă un lac de levigat concentrat care se revarsă în Râul Negru” 1

1. Am descoperit încă un lac de levigat concentrat care se revarsă în Râul Negru. Vezi VIDEO cu afluentul de levigat concentrat care curge în Zăpodie.

2. Levigatul din lacul de Marea Neagră 9 hectare (domnul Tișe vorbea de “trei, trei și ceva”) curge nestingherit către Someș, cu un debit considerabil. Vezi VIDEO.

3. De 5 zile nu a venit niciun utilaj la fața locului să repare “barajul de trei cupe” rupt.

4. Planul Tișe are probleme serioase.
În 28 noiembrie Tișe spunea că CJ a închiriat 5200mp pentru instalații (vorbim de două instalații: una pentru tratarea levigatul concentrat și alta pentru “decantarea” lacului de levigat).
Dar instalația cu osmoză inversă (care o să curețe doar levigatul concentrat și care presupune montarea a două bazine de decantare de 550 mc, are nevoie de 3600mp.

E clar că pe spațiul rămas de 1600mp (nici jumătate din ce are nevoie instalația cu osmoză inversă, și care e una mică) Tișe nu are unde să instaleze două bazine de decantare mari (în studiul celor de la Universitatea Tehnică de la Timișoara se vorbește de două bazine de 1000mc) plus restul instalației. Soluție ioc.
Și problema cheie.

Instalația cu osmoză inversă nu are capacitatea să gestioneze debitul Râului Negru (care curge acum nestingherit către Apahida, acum și cu un bonus de afluent de levigat concentrat).
Tișe ar trebui să oprească Râul Negru care curge acum din lac, ca cei cu stația de osmoză inversă să poată să capteze levigatul concentrat.

Vezi video aici:

Dar asta nu numai că nu se întâmplă – din 29 noiembrie – dar Tișe nici nu o să o poată face, cu toate că în 28 noiembrie spunea că a lăsa scurgerea e caz penal. Nu o să poată să facă, din două motive: a) teren b) debit.

a) Teren: Tișe ar trebui să facă un stăvilar în amonte de podul sub care acum deja a trecut lacul. Dar terenul în amonte de pod nu-i aparține. Și până îl obține, e iarnă cu zăpezi, apoi primăvară cu ploi.
b) Debit: Tișe ar trebui să poată să controleze debitul ca să nu dea prea mult levigat spre stația de osmoză. Pentru asta ar trebui să controleze afluenții lacului. Dar asta nu o să poată să facă, pentru că nu are acces pe terenuri.

În concluzie: stația de osmoză inversă – pusă în funcțiune în cel mai bun caz la început de februarie o să fie tot timpul inundată de lacul de levigal din amonte pe care Tișe nu-l poate controla. Și levigatul va curge.
O să curgă dosarele penale? După o vreme. Cei afectați pot să facă bărcuțe de hârtie din ele și să le lanseze pe Râul de Levigat. Bărcuțele nu o să oprească levigatul și nici nu o să-i repare sănătatea, refacă pământurile, și mai ales nu o să reabiliteze o zonă a cărei dezvoltare e compromisă.

Vezi video aici:

UPDATE: contractele cu proprietarii terenului cică nici măcar nu sunt semnate, și mai durează “câteva zile”. Apoi teoretic pot începe lucrările pentru a turna placa de beton pe care ar sta stația de osmoză inversă. Numai că pentru asta trebuie temperaturi de peste 5 grade. Acum la Cluj e 1 grad.”

error: Content is protected !!