(Foto/Video) Cluj: Pe șantierul autostrăzii 10 Sebeș – Turda băltește apa

Updated on noiembrie 3, 2017 Loturile 1 și 2 ale Autostrăzii Turda-Sebeș înaintează greu. Dacă pe loturile 3 și 4 avem șanse mari să circulăm încă de anul acesta, pentru primele două loturi mai trebuie să așteptăm.

Cei de la Asociația Pro Infrastructura au postat un nou video cu stadiul în care se află aceste loturi.

(Foto/Video) Cluj: Pe șantierul autostrăzii 10 Sebeș - Turda băltește apa 1

„Pe lotul 2, construit de Aktor, chiar dacă anumite sectoare au început să prindă contur, există multe zone în care lucrările sunt într-un stadiu incipient sau avansul este nesemnificativ în ultimele luni, fapt nepermis pentru un lot de autostradă lung de 24,25 km pe care se lucrează de mai bine de 2 ani.

Pentru finalizarea lucrărilor până la finalul anului 2019, este necesară o îmbunătățire a ritmului de lucru în zonele critice, precum podurile peste râul Mureș și peste calea ferată din apropierea nodului Teiuș, dar și în multele segmente unde șantierul lasă impresia unor lucrări navale (apă care băltește).

(Foto/Video) Cluj: Pe șantierul autostrăzii 10 Sebeș - Turda băltește apa 2 (Foto/Video) Cluj: Pe șantierul autostrăzii 10 Sebeș - Turda băltește apa 3 (Foto/Video) Cluj: Pe șantierul autostrăzii 10 Sebeș - Turda băltește apa 4 (Foto/Video) Cluj: Pe șantierul autostrăzii 10 Sebeș - Turda băltește apa 5

Pe lotul 1, în lungime de fix 17 km, construit de Impresa Pizzarotti, sectorul cuprins între kilometrii 0,3 și 14 avansează într-un ritm corespunzător, cu mici sincope în zona satului Oarda, unde autostrada intersectează câteva locuințe încă nedemolate. Așteptăm cu interes începerea lucrărilor serioase între kilometrul 14 și capătul lotului 1 (zona nodului Alba Iulia Nord), unde recent a fost emisă autorizația de construire.

Vezi video aici:

Din păcate, punctul nevralgic al acestui lot, nodul rutier Sebeș, necesar pentru eliminarea blocajelor cvasi-continue de pe DN1 dintre Sebeș și Alba Iulia, în continuare nu este autorizat! Din informațiile noastre, documentația acestui nod nu a fost încă trimisă la ANPM pentru actualizarea acordului de mediu. Nu ne este foarte clar dacă motivul este incompetența CNAIR sau o întârziere voită a constructorului, dar cert este că această problemă trebuie rezolvată în cel mai scurt timp, astfel încât lucrările să poată începe și pe acest sector”, au scris cei de la Asociația Pro Infrastructura.

Advertisements
error: Content is protected !!