Cluj: Incendiu de la Pata Rât, clujenii au inhalat amoniu, dioxid de azot și dioxid de sulf. Garda de Mediu a dat doar o amendă

Updated on octombrie 12, 2017 Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj a aplicat o amendă de 60.000 de lei in urma incendiului petrecut săptămâna trecută la groapa de gunoi Pata Rât.

În perioada 5 — 6 octombrie, Garda Națională de Mediu — Comisariatul Județean Cluj a efectuat un control pe platforma respectivă, în timpul căruia s-a constatat că nu au fost respectate prevederile din autorizația de mediu, informează agerpres.ro

Cluj: Incendiu de la Pata Rât, clujenii au inhalat amoniu, dioxid de azot și dioxid de sulf. Garda de Mediu a dat doar o amendă 1

”Precizăm că laboratorul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj a prelevat probe de aer — imisii — fiind emis un raport de încercare din care se constată depășirea CMA (concentrația maximă admisă) la indicatorii, amoniu, dioxid de azot și dioxid de sulf, în unul din punctele de prelevare. În consecință, Garda Națională de mediu a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 60.000 lei”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu.

Conform sursei citate, au fost impuse o serie de măsuri de remediere, cu termene de realizare. Astfel, se cere împrejmuirea totală a amplasamentului; gestionarea levigatului generat prin eliminare/valorificare prin operatori autorizați; desființarea depozitărilor de deșeuri din afară amplasamentului; interzicerea descărcării depozitării și eliminării de deșeuri în afara instalațiilor și spațiilor autorizate în acest sens, precum și abandonarea deșeurilor de orice fel.

În cursul nopții de miercuri, 4 octombrie, un incendiu de proporții a izbucnit la groapa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât, aflată în imediata vecinătate a orașului. Echipajele ISU Cluj au reușit să stingă incendiul după 23 de ore. La acțiunea de stingere a incendiului au intervenit, în total, 8 autospeciale și utilaje cu 32 de pompieri, precum și o autocisternă și două utilaje ale RADP Cluj-Napoca.

În prezent, Consiliul Județean (CJ) Cluj încearcă să întocmească documentația necesară pentru a convinge Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și reprezentanții Prefecturii Cluj să fie de acord cu declanșarea stării de alertă. Președintele CJ, Alin Tișe, susține că acest lucru l-ar ajuta să rezolve mai eficient și mai repede problemele existente la Pata Rât, unde în vara aceasta a avut loc o alunecare de teren care, spun unii specialiști, ar putea afecta centura de ocolire a Clujului.

error: Content is protected !!