Bărbat din Cluj, salvat de soţie. I-a dăruit un rinichi soţului de ziua copilului lor. Operație în premieră în România

Updated on octombrie 15, 2017 Viața unui bărbat din Cluj Napoca a fost salvată chiar de soția lui, care i-a donat un rinichi. Intervenția chirurgicală a avut loc la Spitalul Sf. Constantin din Brașov și a reprezentat o premieră în România.

Intervenția chirurgicală de transplant renal a fost realizată pe un pacient cu vârsta de 55 de ani din Cluj, diabetic. Metoda folosită pentru prelevarea organului, în premieră pentru sistemul medical privat din România, a fost chirurgia robotică.

Bărbat din Cluj, salvat de soţie. I-a dăruit un rinichi soţului de ziua copilului lor. Operație în premieră în România 1

În această zi de 13 octombrie, este aniversarea copilului cuplului. Acum 22 de ani doamna din Cluj năştea un copil, astăzi dă viaţă din nou soţului ei, donând un rinichi”, spune dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul Centrului Transplant Renal.

Această metodă-minim-invazivă, cu ajutorul robotului daVinci Si, a fost selectată pentru prelevarea organului întrucât asigură o recuperare rapidă și traumatisme minime, donorul organului fiind cât mai puțin afectat.

Intervenția chirurgicală s-a încheiat cu succes după 6 ore și a reunit o echipă multi-disciplinară formată din medici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști.

Transplantul realizat astăzi este cea de-a doua astfel de intervenție din cadrul ”Centrului de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha”, primul centru privat de transplant renal din România, primul transplant având loc în data de 1 decembrie 2016.

Echipa chirurgicală care a realizat prelevarea organului de la donator a avut în componență pe Prof. Dr. Christophe Iselin – Șeful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva, Prof. Dr. Ioan Coman și Șef Lucr. Dr. Nicolae Crișan, urologi din Cluj-Napoca, asistent instrumentar Anca Jecan, anestezia fiind asigurată de Dr. Lucian Băilă, medic primar ATI din Tg. Mureș.

error: Content is protected !!